• 05.03.2024

(ВИДЕО) Любопитни факти за дъгата, които може би не знаете

 (ВИДЕО) Любопитни факти за дъгата, които може би не знаете

Снимка: BGdnes

Дъгата е едно от най-красивите природни явления. Индианците са вярвали, че цветната дъга свързва нашия свят с отвъдното. Науката може и да отрича това, но многоцветното явление омайва всички и днес. Вижте някои любопитни факти за дъгата, които може би не знаете, в канала „Top Of The Tops“ във vbox7:

Произхода на думата

На латински език „дъга“ означава дъждовна арка. В гръцки и римски времена се смятало, че дъгата е път, създаден от богинята Ирида, която е посредница между боговете и хората.

Аристотел е бил обсебен от дъгите

Гръцкият философ Аристотел за първи път започва да разсъждава върху дъгите и техните цветове още през 350 г. пр. н.е. Според него дъгата е била направена от три цвята. Е, днес теорията му е грешна, тъй като цветовете са седем – червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово.

Можем да наблюдаваме дъга и през нощта

Ако има пълнолуние и небето е ясно, Луната, която излъчва отразена от Слънцето светлина, е всъщност достатъчно светеща, за да създаде дъга на определено място. Този явление се случва рядко.


Вярвания

В миналото стопаните предсказвали по цветовете на дъгата каква ще бъде реколтата. Ако преобладава зеленият цвят, това означава, че ще има много трева за добитъка. Ако преобладава жълтият цвят, ще има много добър добив на жито и царевица.

Ако сте в самолет можете да видите кръгла дъга

Всеки вижда дъгата като полукръг. Но, ако пътувате със самолет и погледнете надолу през прозореца, ще видите пълен кръг на дъгата.

Дъгата може да се види само на Земята

Към този момент е доказано, че единствено на Земята може да се наблюдава дъга. Това е така, защото Земята е единствената планета с постоянни течни валежи и пряка слънчева светлина.

Свързани публикации