• 23.06.2024

Eвропейските лидери пледираха в ООН за единство

 Eвропейските лидери пледираха в ООН за единство

Снимка: Pan.bg

Европейските лидери, опитващи се да ограничат разпространението на коронавируса, осъдиха колективния провал на международната общност да спре пандемията и заявиха пред Общото събрание на ООН вчера, че е дошло времето страните да преоткрият международното сътрудничествo.

Тази извънредна ситуация, повече от хиляди договори или речи, ни накара внезапно да осъзнаем, че сме част от един единствен свят

каза испанският премиер Педро Санчес по време на сесията.

Тази година ежегодната сесия на организацията протича необичайно – „от вкъщи“, като лидерите комуникират само чрез предварително записани видеопослания, предават международните информационни агенции.
Пандемията „разкри уязвимостта на страните, които си мислеха, че са силни“, по думите на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Тя хвърли всички нас в една и съща неочаквана битка срещу един общ враг

добави той.


Пандемията навреди на самата концепция за мултилатерализъм, отдавна споделяна от европейските лидери. И освен това извади наяве слабости вътре в Европейския съюз, който затъна във вътрешни борби за достъпа до оборудване и ваксини, издигна бариери между съседи, за да не допусне заразата и не успя да се договори за колективни решения за борба срещу КОВИД-19, допълва АП.


Според Джузепе Конте, премиерът на Италия – първата западна страна, която се сблъска с огромна вълна от инфекции и се превърна в глобален символ за кризата, пандемията дава на правителствата по света „шанс за колективно обновление“.


Тази трагедия ни промени, но и ни предложи шанс за ново начало и от нас зависи да се възползваме от него

каза той.

Свързани публикации

None found