• 05.10.2022

COVID рекорди в редица страни заради Омикрон

 COVID рекорди в редица страни заради Омикрон

Рекорден брой нови случаи на коронавирус отчитат в редица страни по света заради разпространението на по-заразния вариант Омикрон. Държавите обсъждат нови мерки за ограничаване на заразата, съобщава БНР. 

В съседна Гърция работната седмица започна с опашки пред лабораториите за бързи антигенни тестове. Това е условие за допускане до работното място, ако служителят не е ваксиниран. Правителството обсъжда да въведе задължителна ваксина за всички на възраст над 50 години. Засега задължени да се ваксинират са хората над 60 години, а при отказ глобата е 100 евро на месец.

Допълнителни, по-строги мерки, ще обсъдят днес и в Кипър.

Френското правителство започна годината с кризисно заседание заради увеличилите се случаи на заразени с Covid-19.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че националната здравна систeма ще бъде подложена на сериозно изпитание през идните седмици заради Омикрон.

Здравните власти в Съединените щати одобриха поставянето на бустерна доза ваксина срещу Covid-19 на „Пфайзер/Бионтех“ на децата на възраст между 12 и 15 години. Започва имунизиране и на децата между 5 и 11 години с отслабена имунна система.

В Израел вече ваксинират с четвърта доза здравни работници и граждани на възраст над 60 години, които са получили трета доза преди повече от 4 месеца. От 9 януари частично ще бъде отменена забраната за влизане на чужденци в страната, наложена в края на ноември заради Омикрон.

Свързани публикации

None found