• 25.05.2024

Covid пандемията косвено е допринесла за увеличена детска смъртност в Азия

 Covid пандемията косвено е допринесла за увеличена детска смъртност в Азия

Снимка: AP

През миналата година в Югоизточна Азия са регистрирани 228 000 „допълнителни смъртни случая“ при деца

Пандемията от Covid-19 може индиректно да е допринесла за увеличаване на детската смъртност през миналата година в Югоизточна Азия, където са регистрирани 228 000 допълнителни смъртни случая при деца. Това се констатира в публикуван днес доклад на УНИЦЕФ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В доклада се казва, че е имало драстично намаляване на прибягването и достъпа до здравни услуги от съществено значение заради пандемията в Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш, Афганистан и Шри Ланка, където живеят общо 1,8 милиарда души.

Това намаляване е имало катастрофално въздействие върху здравето и прехраната на най-бедните семейства, каза Джордж Ларея-Аджеи, регионален директор на УНИЦЕФ. Той призова за пълното възстановяване на тези здравни услуги, от които деца и майки имат отчайваща нужда.

Представителят на УНИЦЕФ прикани и местните власти да вземат такива мерки, че да убедят хората, че достъпът до тези здравни услуги е безопасен.

Страните от региона, както и на други места в света, наложиха мерки за строга изолация, за да се борят срещу разпространението на коронавируса. Оттогава много рестрикции бяха смекчени, припомня АФП.

Но дори и там, където здравните услуги не бяха напълно „затворени“, броят на хората, прибягнали до тях, е намалял, се констатира в документа.

Като пример се посочва, че в Непал и в Бангладеш през 2020 г. има спад от над 80 процента в лечението на деца, страдащи от остро недохранване. Съответно с 35 и 65 процента са намалели ваксинациите срещу дифтерия, тетанус и коклюш в Индия и Пакистан.

Заради пандемията около 420 милиона деца в Югоизточна Азия са били лишени от училище. Девет милиона деца може и никога да не се върнат в училище, се предупреждава в доклада на УНИЦЕФ.

Тази ситуация може да доведе до увеличаване на браковете с деца и води до 400 000 допълнителни случая на бременност при тийнейджърки, се казва в още доклада, като се изтъква, че поради това се очаква да има допълнително до увеличаване на смъртността при раждане и при новородените в региона.

Свързани публикации

None found