• 15.07.2024

Израел нанесе въздушни удари по военни обекти на „Хамас“ в отговор на „балонния тероризъм“

 Израел нанесе въздушни удари по военни обекти на „Хамас“ в отговор на „балонния тероризъм“

Снимка: tvevropa

Израелски изтребители са атакували тази сутрин много обекти на „Хамас“ по ивицата Газа в отговор на пращаните оттам през последните дни балони със запалителни материали, опожарили големи площи в Южен Израел. Това съобщиха днес израелските въоръжени сили, цитирани от ДПА, съобщава БТА.


В операцията са били поразени военен комплекс, подземна инфраструктура и наблюдателни постове на радикалната палестинска групировка, която управлява Газа, се казва в съобщението на армията.


Палестински очевидци казаха, че по време на въздушните удари маскирани младежи са пускали още балони с експлозиви към израелска територия и разузнавателен дрон на Израел е изстрелял ракета срещу тях. Според очевидците мъжете от групата са оцелели.


В кампанията на „Хамас“, наричана от Израел „балонен тероризъм“, имаше прекъсване по време на коронавирусната пандемия, но отскоро тя бе подновена.
Израел, САЩ и ЕС смятат „Хамас“ за терористична организация. Заради атаките с балони вчера Израел затвори единствения граничен пункт с Газа за доставка на стоки. Преминаването на хуманитарни материали и гориво остава позволено през друг граничен пункт.

Свързани публикации