• 25.05.2024

400 морски лъва станаха жертва на птичи грип край Уругвай

 400 морски лъва станаха жертва на птичи грип край Уругвай

Снимка: уикипедия

Почти 400 морски лъва и ушати тюлени бяха намерени мъртви на уругвайското крайбрежие през последните седмици. Властите обясняват хекатомбата с птичи грип, предаде АФП, цитиран от darik.

Откакто на 5 септември е открит първият случай на птичи грип H5 при морски лъв, изхвърлен на плажа Серо в Монтевидео, уругвайското Министерство на селското стопанство, животновъдството и риболова следи отблизо епидемиологичната ситуация при тези морски бозайници.
От 400-те трупа, изхвърлени на южното атлантическо крайбрежие на Уругвай, 350 вече са погребани, за да се предотврати разпространението на вируса.

„Не можем да противодействаме на тази болест. Просто трябва да изчакаме имунитетът на тази популация да започне да действа, но не знаем кога ще стане това“, обясни Кармен Лейсагойен от Министерство на околната среда и добави, че уругвайските власти продължават изследванията, за да определят произхода на заразата.

Уругвайското Министерство на селското стопанство, животновъдството и риболова обяви, че не са открити огнища на птичи грип при диви или домашни птици. То също така уточни, че рибните популации не са застрашени.

Общата популация на морски лъвове и ушати тюлени край Уругвай наброява 315 000 животни.

За птичия грип няма лечение. Вирусът H5 предизвиква тежки мускулни, неврологични и дихателни проблеми.

Свързани публикации

None found