• 23.06.2024

25 000 бойци от Националната гвардия ще охраняват церемонията с Байдън

 25 000 бойци от Националната гвардия ще охраняват церемонията с Байдън

Снимка: БТА

Около 25 хиляди бойци от Националната гвардия на САЩ ще бъдат разположени във Вашингтон, за да гарантират сигурността при встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джоузеф Байдън. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на командира на Националната гвардия Даниел Хокансън,.

„Министерството на отбраната се съгласи да предостави до 25 000 военнослужещи за сигурността по време на встъпването в длъжност на избрания президент“, се казва в изявлението.

Инаугурацията на Джо Байдън ще се състои по обяд на 20 януари. Във връзка с това събитие властите предприемат засилени мерки за сигурност: във Вашингтон е въведен извънреден режим, движението на автомобили в голяма част от града е блокирано, самият Капитолийски хълм е отцепен.

Тези мерки се налагат заради щурма на Капитолия на 6 януари от привърженици на Доналд Тръмп. До момента са образувани 98 наказателни дела по казуса с атаката на Конгреса, съобщи РИА Новости с позоваване на и.д. федерален прокурор Майкъл Шервин. Той поясни, че повечето случаи са федерални, по обвинения в тежки престъпления.

Говорителят на ФБР Стивън Дантуоно заяви, че са арестувани над 100 души и са идентифицирани над 270 заподозрени за бунта, при който загинаха петима души.

Свързани публикации

None found