• 23.06.2024

2 трилиона долара мръсни пари са преминали през световните банки

 2 трилиона долара мръсни пари са преминали през световните банки

Снимка: Айриш Таймс

Изтичането на близо 2500 финансови документа показа как някои от големите световни банки са позволили транзакции на над 2 трилиона долара със съмнителни източници. Аферата е известна под названието FinCEN, а изтеклата информация е от периода 2000-2017 г. и се базира на документи, изпратени от банките до американските власти.

Тези финансови документи са сред документите, които са най-строго пазени в международната банкова система, допълва информацията БиБиСи, цитирана от онлайн изданието Медиапул. Чрез тях, банките докладват подозрително поведение, но те не могат да послужат за доказателства на такова.

FinCEN е мрежа за борба с мащабни финансови измами и престъпления. В нея са включени служителите от финансовото министерство на Съединените щати. Всякакъв вид транзакции на финансови средства, които будят съмнения относно тяхната законност, трябва да бъдат докладвани към тях, дори транзакциите да са били осъществени извън територията на САЩ. Банките трябва да уверят властите, че не подпомагат клиентите си да перат пари или да участват в незаконни финансови схеми.

Журналисти разкриват от изтеклите доклади и документи, че JP Morgan са позволили трансфер на 1 милион долара през лондонска сметка, без да знаят кой е нейният притежател. По-късно разбират, че неин собственик е мафиот, който е сочен за един от 10-те най-големи престъпници, издирвани от ФБР.

Сред разкритията, направени от медиите, е, че 1, 7 млн. британски лири са били дарени на Консервативната партия в Обединеното кралство от жена, чийто съпруг е бил финансиран от руски олигарх, приближен на Кремъл.

По-голямата част от споменатите в изтеклите документи компании са базирани във Великобритания – над 3000 организации. Британската столица се сочи за Меката на финансовите машинации на руските олигарси.

Свързани публикации

None found