• 21.06.2024

2 години от кървавото нападение срещу джамии в Крайстчърч

 2 години от кървавото нападение срещу джамии в Крайстчърч

Снимка: Архив

Нова Зеландия почете днес паметта на жертвите на двете нападение срещу джамии в град Крайстчърч през 2019г., предаде ДПА. Петдесет и един души загинаха при нападенията срещу джамиите „Ал Нур“ и „Линуд“ на 15 март 2019 г., много хора бяха ранени.

На малка церемония в ботаническата градина на Крайстчърч отекна звънът на Камбаната за мир по света. В двете джамии имаше молитви в тесен кръг.

Голямото възпоминание за загиналите беше в събота. Тогава бяха прочетени имената на всички жертви. Събитието беше организирано от местната мюсюлманска общност, правителството, маорското племе нгаи туаурири и беше излъчено онлайн. Миналата година паметна служба не се състоя заради епидемията от коронавирус.

Светът все още има нужда да говори за расизма и идеята за превъзходството на бялата раса, заяви днес министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, в деня, когато се навършиха две години, откакто бял радикалист нападна двете джамии в Крайстчърч, предаде Ройтерс.

Въоръжен с полуавтоматични оръжия, австралиецът Брентън Тарант изби 51 души и рани десетки, откривайки огън по богомолците. Малко преди това той разпространи расистки манифест и излъчи стрелбата си онлайн във Facebook. Атаката отприщи световен дебат за заплахата от привържениците на идеята за превъзходството на бялата раса.
 

Свързани публикации

None found