• 13.04.2024

В Калифорния започнаха да покриват реките и каналите със слънчеви панели

 В Калифорния започнаха да покриват реките и каналите със слънчеви панели

Снимка: Solar AquaGrid

Миналата година бе публикувана научна работа и бяха направени необходимите технологични и икономически пресмятания за изграждането на системи от слънчеви панели над реки и напоителни канали. Сега интернет изданието Electrek съобщава, че това вече е реален проект с име Nexus, в рамките на който над реките и напоителните канали на Калифорния ще бъдат поставени слънчеви панели на обща сума $20 милиона.

Според научната работа, ако всичките 6 449 км напоителни канали на Калифорния бъдат покрити със слънчеви панели, то по този начин ще се генерират 13 гигавата възобновяема енергия. Един гигават е достатъчен за около 750 000 домакинства, което означава, че тази енергия ще е достатъчна за 9,75 милиона домакинства. Да добавим, че към месец юли в Калифорния живеят 13,1 милиона домакинства.

В Индия вече има слънчеви панели върху напоителните канали, но проектът Nexus с дължина 1,6 км в калифорнийската долина Сан Хоакин е първият от този род на територията на САЩ.

Nexus има за цел да покаже дали слънчевите панели могат осезателно да намалят изпаренията на водата и дали нейното качество ще се подобри, като едновременно с това се генерира зелена електрическа енергия.

По-голямата част от дъждовете и снеговете на Калифорния пада през зимата на север от Сакраменто, а 80% от консумацията на водата става в Южна Калифорния предимно през лятото. Напоителните канали между тези две зони са много дълги и изпаренията на водата под горещото калифорнийско слънце са наистина големи.

Свързани публикации

None found