• 04.03.2024

Япония протестира заради съвместните военни учения на Русия и Китай

 Япония протестира заради съвместните военни учения на Русия и Китай

Снимка: БГНЕС

Япония протестира заради съвместните учения на Русия и Китай, провеждани на контролирани от Русия острови, за които Япония има претенции, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на местни власти. В Токио са сериозно загрижени заради бойните стрелби от военни кораби на двете страни край северното японско крайбрежие.

Пекин засилва военното си сътрудничество с Москва и от края на август и участва в съвместните многонационални учения „Восток 2020“ в руския Далечен изток, пише БТА.

Главният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно отправи критика във връзка с ученията на оспорваните острови, които Япония нарича Северните територии в Курилската верига. Те са край най-северния главен японски остров Хокайдо. Мацуно каза, че в събота японското министерство на отбраната е забелязало шест руски и китайски военни кораба да стрелят с картечници в Японско море на около 190 километра западно от нос Камуи на остров Хокайдо.

„Япония ще продължи да наблюдава движенията на тези кораби със сериозна загриженост и ще предприеме всички възможни мерки за провеждане на дейности за предупреждение и наблюдение във водите около Япония“, каза Мацуно на пресконференция.

Свързани публикации

None found