• 04.03.2024

Южноафриканският щам може да намали ефективността на ваксината

 Южноафриканският щам може да намали ефективността на ваксината

Снимка: Архив

Лабораторно проучване предполага, че южноафриканският вариант на коронавируса може да намали с две трети защитата чрез антитела на ваксината на компаниите Pfizer Inc и BioNTech SE и не е ясно дали самата ваксина ще бъде ефективна срещу мутацията, съобщиха двете компании, цитирани от Ройтерс.

Проучването установява, че ваксината все още е в състояние да неутрализира вируса и все още няма доказателства от опити при хора, че южноафриканският вариант на коронавируса намалява ваксинационната защита, предаде glas.bg.

Те продължава да правят инвестиции и да разговарят с регулаторите за разработване на актуализирана версия на тяхната РНК (mRNA) ваксина или чрез поставяне на двойна доза, ако е необходим.

За проучването учени от компаниите и Медицинския клон на Университета в Тексас (UTMB) разработиха инженерно създаден вирус, който съдържаше същите мутации, Африканският вариант B.1.351.

Шипът, използван от вируса за проникване в човешки клетки, е основната цел на много ваксини срещу COVID-19, напомня Ройтерс.

Свързани публикации