• 21.06.2024

Южна Корея продължава ваксинацията с „АстраЗенека“

 Южна Корея продължава ваксинацията с „АстраЗенека“

Снимка: Архив

Властите на Южна Корея ще продължат да използват в страната ваксината срещу коронавирус на компанията „АстраЗенека“, предаде агенция ТАСС, като се позова на Националната агенция за контрол и профилактика на заболяванията. Новината идва на фона на решението на редица европейски страни временно да прекратят ваксинацията с препарата, съобщава БНР.

В съобщението на агенцията се отбелязва, че не са били открити връзки между ваксинацията с продукта на „АстраЗенека“ и образуването на тромби при пациентите.

По-рано властите в Южна кория разрешиха използването на ваксината на „АстраЗенека“ и при хора над 65-годишна възраст.

Столицата на Южна Корея разпорежда тестване за коронавирус на всички чуждестранни работници

Същевременно беше съобщено, че в южнокорейската столица Сеул днес ще бъде издадена 15-дневна административна заповед стотици хиляди чуждестранни работници и техните работодатели да бъдат тествани за коронавирус, а за неспазване на разпоредбата се предвиждат глоби в размер на хиляди долари. Това предаде Ройтерс, като цитира представители на властите.

Ще се тестват работодателите на поне един чуждестранен работник, както и чуждестранните работници.

Решението се взема въпреки критиките срещу подобна политика в съседен на Сеул регион, която беше определена като ксенофобска и дискриминационна, отбелязва БТА.

Властите в азиатската страна казаха, че мярката се предприема с цел да се ограничи разпространението на коронавируса.

Според Южна Корея заразяванията сред чуждестранните работници са високорискова ситуация.

По данни от декември 2020 г. в Сеул е имало 242 623 регистрирани чуждестранни работници, казва министерството на правосъдието. Но служители от градската управа изчисляват, че реалният им брой може да е около 390 000.

Свързани публикации

None found