• 25.05.2024

Ще поевтинее ли газът след пускането на „Северен поток 2“

 Ще поевтинее ли газът след пускането на „Северен поток 2“

Снимка: Архив


Песков: Западът обвинява Русия за покачващите се цени на газа, защото не може да признае собствените си грешки
, пише БНР.

Руският посланик във Великобритания: Не ограничаваме износа на газ по политически причини

Посланикът на Русия във Великобритания Андрей Келин отхвърли твърденията, че Москва ограничава „по политически причини“ износа на газ към Европа. Руският дипломат заяви това в интервю за Би Би Си.

Твърденията, че Русия използва енергията като политическо оръжие са „нелепи“. Това заяви Андрей Келин пред политическия журналист на BBC Андрю Мар.

По думите му, щом бъде пуснат в експлоатация газопроводът „Северен поток 2“, Европа ще разполага с нови доставки на по-ниска цена:

„Очакваме окончателно разрешение от Германия. Веднага, когато това стане факт, Европейският съюз ще бъде снабден с газ през този газопровод, който е по-къс, осигурява по-чист газ, защото е нов и с модерно оборудване. Определено ще е по-евтин, отколкото са сегашните доставки на газ.“

На въпрос обаче дали, ако Германия се забави с одобрението, Русия ще увеличи ли обема на доставките на газ към Европа, Келин посочи:

„Доколкото е възможно. Увеличихме доставките през Украйна с 10%, но не можем да направим повече, тъй като оборудването по този тръбопровод не е било осъвременявано никога и е опасно да се използва.“

Журналистът от BBC опонира, че според обществено достъпната информация такова увеличение няма, на което Келин отговаря, че не е специалист, но газът „не тече със скоростта на светлината“.

Според руския дипломат само маркетолозите и специалистите могат да кажат дали с въвеждането в експлоатация на „Северен поток 2“ цените на газа в Европа ще се понижат.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред телевизионния канал „Россия 1“, че Западът обвинява Русия за покачващите се цени на газа, защото не може да признае собствените си грешки относно зелената енергия. 

Свързани публикации

None found