• 25.09.2022

Четвърта вълна на пандемията на COVID-19: Какво трябва да знаете сега

 Четвърта вълна на пандемията на COVID-19: Какво трябва да знаете сега

Снимка: BGReporter.info

Може ли да оставите маската вкъщи, когато се разхождате?

На чист въздух маската обикновено е излишна, стига да спазвате дистанция от другите и да избягвате големи тълпи. Инфекциозните капчици или аерозоли се изпаряват на чист въздух. Става опасно, ако говорите със заразен човек лице в лице за дълго време или се изкашля

И къде трябва да носите маска?

На места, където има много хора и може да бъде трудно да се запази минималното разстояние един от друг: в обществения транспорт, в супермаркетите и магазините, ресторантите, гарите, такситата, кабинетите на лекарите и заведенията за грижи, опашки, на демо или (големи) събития, например. Ако можете, винаги трябва да преценявате ситуацията, за да намалите риска от инфекция: Носете маска (възможно най-близо до носа и устата) и да запазите дистанцирането си.

Хората често местят и пипат маската си нагоре и надолу отново и отново в. Кой е най-добрият начин да реагирате?

Вероятно правят това, за да поемат по-добър въздух. Може да им се обясни, че вирусът може да повлияе и на носните лигавици и че по този начин се излагат на риск от инфекция. Освен това, ако постоянно пипат маската си с пръсти, той увеличава риска от улавяне на коронавируса чрез полепване на инфекцията.

Маската е напълно навлажнено от студа навън и топлия дъх. Да се изхвърли или да се смени?

Маските FFP2 могат да станат влажни поради въздуха, който дишаме, сняг или дъжд, което също намалява тяхната бариерна функция към коронавируса. Поради това в такава ситуация FFP2 следва да бъде сменена. Влажната маска след това може да бъде окачена у дома, за да изсъхне, но не е поставяйте върху или над нагревателя. Според Мюнстер училище по здравеопазване, 30 40 градуса по Целзий е оптимални условия за растеж за много микроби във влажни маски. По-добре е да го оставите да изсъхне при стайна температура и да носите отново от седмия ден най-рано.

Дезинфекцирайте ръцете си, преди да ядете храна на вън?

Да, задължително, ако преди това сте докосвали повърхности в публичното пространство, например ако сте се задържали в метрото, или ако сте пазарували преди това. Чистите ръце не само предпазват от инфекция с коронавируса, но и срещу други микроби.

Да носите ли маска като пътник в колата, ако пътувате с група?

Ако хората в колата живеят в друго домакинство, поне се препоръчва, в повечето държави в Европейския съюз дори има задължение хората от други домакинства да носят маски FFP2 на частни пътувания – с изключение на самия шофьор. Най-добре е редовно да отваряте прозорците на колата и да пускате проникването на чист въздух. Като цяло, следното се отнася за затворени помещения: Проветряване на всеки 20 минути в продължение на най-малко пет минути.

Ваксинирани сте, но няколко дни имате странно драскане в гърлото и се чувствате отпаднали. Как трябва да реагирате?

Тъй като делта вариант доминиращ, най-честите симптоми, споменати са: главоболие, хрема, хрема, грубо гърло и кашлица. Симптомите по този начин приличат на симптомите на конвенционален студ, което бързо може да доведе до объркване. Треската също все още се среща често, но не и досега класическите корона симптоми като загуба на усещането за вкус и мирис, задух или болки в ставите. Ето защо, за да бъдете на безопасната страна, трябва да останете у дома, да се изолирате и да не вземате метрото. Трябва да разберете дали може да сте имали контакт с лице, което е дало положителен резултат за Covid. В противен случай трябва да се обадите на семейния лекар или да се обадите на медицинската служба за повикване на 112. След това се обсъждат допълнителни стъпки, например когато трябва да се извърши тест (PCR) за коронавируса или дали е достатъчен антигенен тест у дома.

Предстои голямото коледно парти – този път дори с баба и дядо. Как да се подготвим за това като семейство?

В един перфектен свят всички са ваксинирани срещу Корона два пъти дотогава, бабата и дядото с бустер ваксинация-трети път. Ако някой от семейството има автоимунно заболяване или е в химиотерапия, например, той също трябва да получи бустерна доза. Освен това всеки – независимо дали е ваксиниран или неваксиниран, стар или млад – трябва да бъде тестван преди семейното тържество. Ако тържеството се провежда у дома, то трябва да се проветрява редовно.

Най-добрият ми приятел или роднина много се страхува от дългосрочни последици след ваксинацията. Как да ги успокоите?

Това, че ще бъда ваксиниран днес и ще страдам от нежелани реакции на ваксината след година или две години, е изключително малко вероятно. Най-много нежеланите реакции могат да се появят малко след ваксинация, т.е. няколко дни или седмици по-късно.

„Голямото предимство на ваксинациите COVID-19 е, че сме използвали тази ваксина при много хора за кратко време.“ Само в Германия има повече от 100 милиона дози и много милиарди по целия свят. „Ето защо, ние вече знаем редките странични ефекти като тромбоза на синусовата вена, миокардит и други.“

казва Карстен Вацл, имунолог от университета в Дортмунд

Следователно ваксините срещу коронавирус са по-добре проучени по отношение на редки странични ефекти от други ваксини.

Ваксините са пътят към нормалността и свободния живот. Всеки един ваксиниран човек намалява риска от разпространението на инфекция и по този начин спасява много човешки живота.

Свързани публикации

None found