• 25.05.2024

Ходеща палма – едно природно чудо

 Ходеща палма – едно природно чудо

Макар растенията да са здраво свързани със земята и да не мърдат оттам, освен когато хората ги режат, има и ходещи представители на растителния свят. Такава е странна палма в резервата Сумако в Еквадор, която е нещо като паразит за земята, върху която расте. Палмата изразходва всички полезни съставки на почвата, след което се премества на място с достатъчно храна. Изчерпва и него, и пак се мести.

Процесът е наблюдаван преди време от изследователска група словенски биолози. Палмата се казва Socratea exorrhiza и расте в дълбините на Еквадорската джунгла.

Според палеобиолога Петър Врсански от Братиславската академия на науките, когато хранителните вещества в земята под палмата се изчерпват, дървото създава дълги корени от стеблото, които служат за намиране на близка плодородна почва. Младите корени намират подходящ участък земя, проникват в нея и започват да дърпат ствола на дървото към себе си, бавно издърпвайки старите корени от предишното място. Тогава палмата отново се издига. Старата коренова система и долната част на стеблото умират, превръщайки се в тор. Височината на дървото намалява, но започва бързо да расте.

Свързани публикации

None found