• 10.12.2023

Химическа атака срещу руски опозиционен вестник насред Москва

 Химическа атака срещу руски опозиционен вестник насред Москва

Снимка: Новая газета

Редакцията на руския в. „Новая газета“ беше атакувана с неизвестно химическо вещество в Москва, съобщи „Der Spiegel”. Служителите, страдащи от алергии, са изведени на сигурно място, каза главният редактор Дмитрий Муратов.

„Новая газета“ е мразена заради разследванията си за властта. В новия брой изданието бе публикувало нови разкрития за руската военна групировка за наемници „Вагнер“ и в същия ден в редакцията се усети миризмата на газ.

Опозиционната медия написа на началната си страница за „постоянна, остра химическа миризма“ в помещенията си в столицата Москва. Представители на Гражданска защита, Министерството на вътрешните работи и вътрешната тайна служба ФСБ бяха на място за разследване. Не беше ясно за какво вещество става дума.

„Новая газета“ е известен със своята критична позиция към Кремъл. Сега, според вестника, е извършена „химическа атака“ срещу сградата на редакцията. Миризмата напомни на служителите на вестника за друга газова атака от непознати срещу къщата и колата на журналистката Юлия Латинина през 2017 г. Тя впоследствие емигрира в чужбина.


„Новая газета“ е една от най-важните независими медии в Русия. Журналистите от „Новая газета“ са били многократно жертви на нападения в миналото. Случаят с репортерката Анна Политковская, която беше застреляна в дома си в Москва, предизвика особено вълнение през 2006 г. След продължителни разследвания през 2014 г. бяха осъдени няколко мъже от Чечня. Семейството и бившите колеги на Политковская подозират политически мотив и настояват за търсене на поръчителите.

Снимка: Новая Газета


Миналата година авторитарният шеф на Чеченската република Рамзан Кадиров заплаши вестника открито заради критичните му репортажи за кризата с коронавируса там. 

Новата атака срещу вестник „Новая газета“ стана в деня, в който три неправителствени организации в Москва подадоха наказателни обвинения срещу руската наемническа група „Вагнер“. Наказателната жалба се отнася до убийството на затворник в Сирия през 2017 г., за което наемници от организацията „Вагнер“ бяха държани отговорни. Наказателното оплакване се базира на разкрития на „Новая газета“, обясни Муратов.
 

Свързани публикации

None found