• 27.02.2024

Франция отново обявява Париж за рискова зона

 Франция отново обявява Париж за рискова зона

Снимка: AP

Париж сега отново се счита за активна зона на коронавирус, пише Süddeutsche Zeitung.

Поради нарастващия брой нови инфекции с COVID-19, френската столица Париж отново се счита за зона, в която вирусът активно циркулира. Съответно постановление бе публикувано в петък. От новата класификация също е засегнат департамент Буш-дю-Рон, в който се намира град Марсилия. Това означава, че регионалните власти могат да ограничат обществения живот там – теоретично, например чрез затваряне на ресторанти или пазари или ограничаване на свободата на движение.

В момента градовете Париж и Марсилия са особено застрашени, заяви в петък директорът на националния здравен орган Йером Саломон. В около 20 други отдела в момента те са особено бдителни. Властите преди това предупредиха, че броят на новите инфекции в столичните райони се увеличава, особено сред младите хора.

Те са гъсто населени места, места с много потоци от население, много трафик, много млади хора, които са интензивно социално активни.

каза Саломон

Все още се пита дали в Париж или Марсилия ще има конкретни мерки. Ако погледнете броя на инфекциите на 100 000 жители в Париж, например, градът е в червената зона с повече от 60 случая. Ако обаче погледнете използването на капацитета на леглата за интензивно лечение, градът засега е в зелено. Като цяло Франция е силно засегната от пандемията на коронавирус, с над 30 000 загинали.

Франция също обяви днес, че ще отговори на изискването на Великобритания за карантина за пътници от Франция и ще въведе еквивалентна мярка за пътници от Обединеното кралство. Съжаляваме за британското решение и се надяваме скоро да се върнем към нормалността, заяви в петък чрез Twitter държавният секретар за Европа Климент Боун. Пътуващите от Франция и Холандия ще трябва да преминат в двуседмична самоизолация от тази събота след пристигането си във Великобритания.

Номинираният за демократичен президент на САЩ Джо Байдън призова за национални изисквания за носенето на маски. Всеки един американец трябва да носи защита на устата и носа на публично място отсега нататък и това поне през следващите три месеца, заяви Байдън от Уилмингтън (Делауеър), след като той и заместник-кандидатът му Камала Харис бяха информирани от експерти за пандемията на короната бяха научени.


Всеки губернатор трябва задължително да носи маска.

каза Байдън

Експертите изчисляват, че по този начин най-малко 40 000 живота могат да бъдат спасени през следващите три месеца.

В Съединените щати тече политически натоварен дебат относно защитата на устата и носа. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се бе показал без маска дълго време на публични изяви, въпреки препоръката на американския здравен орган CDC. Сега той го популяризира и сега се появява няколко пъти с маска. Поради драматичното разпространение на вируса, маската вече е задължителна в повечето държави.

Въпреки това Байдън не каза нищо за общодържавна полиция. „Не става въпрос за вашите права, а за вашата отговорност като американец“, апелира демократът. „Бъдете патриот. Защитете съгражданите си.“

Свързани публикации

  1. коронавирус