• 15.07.2024

УЧЕНИ: Светът има по-малко от година преди ваксините да загубят своята ефикасност

 УЧЕНИ: Светът има по-малко от година преди ваксините да загубят своята ефикасност

Снимка: BGReporter.info

Множество световни епидемиолози, вирусолози и специалисти по инфекциозни болести твърдят, че светът има една година или дори по-малко, преди ваксините от първо поколение срещу коронавирус да станат недостатъчно ефективни, съобщава „Гардиън“, цитиран от eurocom.bg.

Учените отдавна твърдят, че са необходими глобални усилия за по-организирана и по-бърза ваксинация, която задоволително неутрализира заплахата Covid-19. Притеснението произтича от появата и разпространението на нови мутации на коронавирус, някои от които са по-заразни, смъртоносни и по-устойчиви на съществуващите ваксини.

Неблагоприятната прогноза, която дава на света краен срок от по-малко от година, беше подкрепена от около две трети от анкетираните в проучване, проведено от „People’s Vaccine Alliance“, включващо 77 учени от 28 държави. Почти една трета от тях казаха, че времевият период вероятно е 9 месеца, а може би и по-малко.

Ниските нива на ваксинация в много страни оставят отворена възможността за устойчиви на мутации ваксини, казват 88% от анкетираните учени.

Нови мутации се зараждат всеки ден. Понякога намират нишката, която ги прави „по-успешни“ от техните предшественици. „Такива варианти могат да се предават по-ефективно и потенциално да избегнат имунния отговор, получен от предишни щамове. Ако не ваксинираме целия свят, оставяме място за все повече и повече мутации, които могат да произведат варианти, които ще бъдат устойчиви на сегашните ваксини и ще се нуждаят от по-силни дози.

каза Грег Гонзавалс доцент по епидемиология в Йейлския университет

Свързани публикации