• 01.04.2023

Употребата на марихуана вреди на зрението

 Употребата на марихуана вреди на зрението

Снимка: BGReporter.info

Учени от университета в Гранада установиха, че употребата на марихуана засяга неблагоприятно ключови функции на зрението, пише в. „Дейли мейл“.

Около 90 % от пушещите канабис твърдят, че това не им се е отразило на очите. Но ново проучване доказва точно обратното – при тях леката дрога предизвиква намаляване на остротата на зрението, фокусирането и чувствителността към контрасти, пише Darik.

Освен това се нарушава и триизмерното им възприятие – стереопсиса. Учените провели експерименти с 31 потребители на марихуана в Испания. От тях 20 били мъже и 11 жени, на възраст между 19 и 43 години.

Участниците били подложени на визуални тестове преди и след употреба на мекия наркотик. Оказало се, че той се отразява неблагоприятно на визуалните им възприятия, въпреки че 30 % от участниците твърдели, че при тях не е настъпила промяна, а 65 процента че тя е била слаба.

Но според учените в най-силна степен марихуаната засяга контрастната чувствителност на окото. Това трябва да се вземе предвид при шофиране под въздействието на дрогата или при изпълнение на задачи от всекидневието.

Свързани публикации

None found