• 25.05.2024

„Уолстрийт джърнъл“: Прекъсването на финансирането от САЩ застрашава икономическата стабилност на Украйна

 „Уолстрийт джърнъл“: Прекъсването на финансирането от САЩ застрашава икономическата стабилност на Украйна

САЩ плащат не само за доставките на оръжие за Украйна, но и за сметките на правителството в Киев и бюджетния сектор. Затова се очаква американската система за финансиране на заплатите на украинците и разходите на правителството да спре да работи през следващия месец поради липсата на нови парични инжекции от Конгреса на САЩ, съобщи “Уолстрийт джърнъл“, предаде БТА.

На 24 септември, на фона на надвисналата заплаха от спиране на работата на правителството, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл, че ако Конгресът спре да предоставя финансова помощ на Киев, Украйна ще бъде изправена пред сериозни икономически и политически сътресения в разгара на своята контраофанзива.

Всъщност САЩ и други държави спонсори плащат заплатите на 150 000 украински държавни служители и половин милион учители, университетски преподаватели и служители в сферата на образованието, както и финансират други държавни разходи – от здравеопазване до субсидии за жилища.

Според сътрудници на Конгреса в телефонен разговор държавният секретар на САЩ е призовал републиканските законодатели да включат средства за подпомагане на Украйна в законопроекта за временно финансиране на правителството, така че Съединените щати да могат да продължат да оказват помощ на Киев.

Но Конгресът прие закон, който не предвижда такива средства.

Според “Уолстрийт джърнъл“ сега чиновниците във Вашингтон и Киев се опитват да разберат как очакваните съкращения на финансовата помощ ще повлияят на способностите на Украйна да финансира работата на правителството и да поддържа икономиката.

Свързани публикации

None found