• 20.07.2024

Унгария определи изборите в САЩ като „фалшифицирани“

 Унгария определи изборите в САЩ като „фалшифицирани“

Снимка: Reuters

Медии, близки до правителството в Будапеща, предадоха вчера обвиненията за „измами“ на изборите в САЩ, отправени от американския президент Доналд Тръмп, когото унгарският премиер Виктор Орбан определя като „приятел на Унгария“, предаде Франс прес, цитирани от DARIK.

„Огромно напрежение в Америка след множество индикации за измами“, гласи вчерашно заглавие на в. Origo, водеща проправителствена медия в централноевропейската държава, чийто националистически лидер е критикуван за авторитарните си тенденции.

Същият ден Орбан, който определя Тръмп като „приятел на Унгария“, заяви в интервю по радиото, че „след подобни избори“ САЩ вече няма да могат да критикуват други държави.

Унгарският премиер заяви, че двустранните и икономическите отношения между САЩ и Унгария са в най-доброто си състояние след идването на Тръмп на власт. Орбан подчерта, че винаги е бил на страната на Тръмп.

През 2016 г. Орбан стана първият европейски лидер, подкрепил кандидатурата на Доналд Тръмп. Той изрази отново подкрепата си през септември.

По време на посещението на Орбан във Вашингтон Тръмп представи унгарския премиер като лидер, уважаван в цяла Европа. Миналият месец неговият демократичен опонент Джо Байдън, визирайки конкретно Унгария, го обвини, че „прегръща всички бандити по света“.

По времето, когато Байдън беше вицепрезидент в администрацията на Барак Обама, Виктор Орбан, който управлява от 2010 г., беше обвиняван в посегателства срещу свободата на пресата, независимостта на съда и гражданското общество. На някои унгарски служители беше забранено да влизат в Съединените щати по обвинения в корупция, припомня АФП.

Свързани публикации

None found