• 25.05.2024

Украинска военна делегация e посетила Израел в опит да осигури оръжие на Киев

 Украинска военна делегация e посетила Израел в опит да осигури оръжие на Киев

Високопоставена украинска военна делегация е посетила Израел миналата седмица в опит да си осигури помощ в областта на отбраната, съобщи в. „Таймс ъв Израел“, който се позовава на репортаж на израелска телевизия от вчера.

Делегацията, която включвала висш украински военен командир, е провела няколко срещи с представители на армията и на министерството на отбраната, съобщи новинарският „Канал 13“, без да уточнява персонално кой е участвал. Съобщава се, че украинците са се опитали да постигнат напредък по въпроса за създаването на система за ранно предупреждение за ракетно нападение, която Израел, както си твърди, е обещал да изгради за Украйна, посочва „Таймс ъв Израел“.

Украинските гости също така настояли Израел да им достави оръжейни системи, което досега Израел отказва да направи, като изпраща само хуманитарна помощ и защитно оборудване, предаде БТА. Въпреки че многократно е изпращал хуманитарна помощ на Украйна, Израел отхвърля исканията на Киев за отбранителни оръжия, по-специално системи за противоракетна отбрана, които биха могли да се използват за отразяване на руски въздушни удари. Отказът на Израел се разглежда като опит на Йерусалим да поддържа работни връзки с Москва, защото Русия контролира сирийското въздушно пространство, където израелските ВВС са извършили стотици полети срещу предполагаеми ирански доставки на оръжие и с цел да попречат на установяването и укрепването на групировки, подкрепяни от Техеран, коментира вестникът.

Исканията на Киев за системи за противовъздушна отбрана – и публичните му критики срещу отказа на Израел да ги предостави – се изостриха през последните седмици, след като произведените в Иран безпилотни самолети играят все по-централна роля във въздушните атаки на Москва срещу украински градове и инфраструктура.

В телефонен разговор миналата седмица с израелския си колега Ицхак Херцог украинският президент Володимир Зеленски заяви, че се надява новото правителство, за чието създаване работи Бенямин Нетаняху, да си сътрудничи с Украйна, припомня „Таймс ъв Израел“. 

Свързани публикации

None found