• 23.06.2024

Тръмп не вярва, че климатичните промени са причина за пожарите в САЩ

 Тръмп не вярва, че климатичните промени са причина за пожарите в САЩ

Снимка: Reuters

Темата за опустошителните пожари по Западното крайбрежие на САЩ, отнели живота на поне 35 стана част от реториката в кампанията за президент.

Президентът Доналд Тръмп изказа мнение, че глобалното затопляне е обратим процес и отказа да приеме, че причина за пожарите са климатичните промени, съобщава БНР.

По време на визита в Сакраменто Тръмп не се съгласи с местните власти като каза „Ще се застуди“.

„Иска ми се науката да е съгласна с вас“, отговори ръководителят на агенцията по природни ресурси на Калифорния Уейд Крoуфут.

„Всъщност не мисля, че науката е наясно“, отвърна Тръмп.

За президента горските пожари са следствие на лош мениджмънт, докато има консенсус между учените, че климатичните промени са водеща причина за тях.

Темата става една от централните в предизборната кампания като кандидатът на демократите Джо Байдън остро нападна Тръмп от Източното крайбрежие. Байдън заяви, че Тръмп отказва да поеме отговорност.

„Имаме нужда от президент, който уважава науката, който разбира, че щетите от климатичните промени са вече тук“, каза Байдън.

Смъртоносните пожари до момента са изпепелили огромни площи в щатите Сиатъл, Орегон и Калифорния. Властите очакват броят жертвите да се увеличи.

Свързани публикации

None found