• 17.04.2024

Трима членове на екипажа на Международната космическа станция се върнаха на Земята

 Трима членове на екипажа на Международната космическа станция се върнаха на Земята

Снимка: space.com

Трима членове на екипажа на Международната космическа станция (МКС) – американската астронавтка Катлийн Рубинс и руските космонавти Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков – се върнаха на Земята, съобщи ТАСС.

Спускаемият апарат на пилотирания космически кораб „Союз МС-17“ кацна в казахстанската степ югоизточно от град Жезказган в 07,55 ч. тази сутрин московско време (и българско). Картина от кацането беше предавана пряко на уебсайта на руската космическа агенция „Роскосмос“.

Космическият кораб се отдели от МКС в 04,34 ч.

Командирът на кораба Куд-Сверчков и бординженерите Рубинс и Рижиков напуснаха спускаемия апарат. Астронавтката от НАСА беше посрещната с букет цветя, пише Darik.

По време на престоя на тримата в орбита бяха извършени над 50 научни изследвания и експеримента. Космонавтите осъществиха едно излизане в открития космос и извършиха ремонтни работи на корпуса на модула „Звезда“.

На международната станция продължават работата си седем члена на екипажа й – космонавтите от „Роскосмос“ Олег Новицки и Пьотър Дубров, американските астронавти Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър и Марк Ванде Хай, и японският астронавт Соичи Ногучи.

Свързани публикации

None found