• 24.04.2024

Тайван обещава контраатака, ако китайските войски нахлуят на територията му

 Тайван обещава контраатака, ако китайските войски нахлуят на територията му

Снимка: Архив

Тайван обяви, че си запазва правото на самоотбрана и контраатака, ако китайските въоръжени сили нахлуят на негова територия. Изказването бе направено на фона на засилена военна активност на Пекин край демократично управлявания остров, предаде Ройтерс, цитира БТА.

Тайвански представители от сферата на отбраната заявиха, че така наречените засилени военни патрули на Китай край Тайван продължават, а намерението на Пекин да превърне Тайванския проток в свое „вътрешно море“ ще се превърне в основния източник на нестабилност в региона. 

„При всяко навлизане на самолети и кораби в зоната от 12 морски мили на нашата морска акватория и въздушно пространство националната армия ще упражни правото си на самоотбрана и контраатака, без изключения“, заяви пред репортери ген. Лин Вънхуан, заместник-началник на тайванския генерален щаб по оперативното планиране.

Тайван недоволства, че китайски дронове са извършвали многократни прелитания близо до малките му островни групи край китайския бряг.

Армията ще упражни същото право на контраатака и по отношение на китайските безпилотни самолети, които не вземат под внимание предупрежденията да напуснат тайванската територия, след като са създали заплаха, добави Лин.

Вчера тайванската армия за пръв път произведе предупредителни изстрели по китайски дрон, малко след като президентът Цай Ингвен нареди да бъдат взети „енергични мерки“ срещу, по думите, ѝ китайските провокации.

Днес тайванската армия съобщи, че отново е произвела предупредителни изстрели по дронове, в района на малките островчета от архипелага Цзинмин, намиращи се точно срещу китайските градове Сямън и Цюанчжоу. 

Дроновете след това завили обратно към Сямън, добавиха военните в Тайпе.

По-рано този месец Китай, който смята Тайван за своя провинция – нещо на което правителството в Тайпе силно се противопоставя, предприе военни учения около острова в отговор на посещението в Тайван на председателя на американската Камара на представителите Нанси Пелоси.

На редовен брифинг днес говорител на китайското външно министерство повтори позицията на Пекин, че Тайван принадлежи на Китай.

„Първо, искам да ви кажа, че Тайван е провинция на Китай и като такава той няма никакво така наречено министерство на отбраната. Тайванските власти показват нервност, но това няма никакво значение“, каза той.

Преди дни министерството отхвърли изразеното от Тайван недоволство, че е подложен на тормоз с дронове, с думите, че няма смисъл да си губи времето да коментира подобни изказвания.

На същия брифинг Ма Чънкун, директор в Университета по национална отбрана на Нардноосвободителната армия на Китай заяви, че Пекин може да започне да отказва преминаването без разрешението му на чужди военни кораби през Тайванския проток.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби каза пред репортери, че Китай се опитва „трайно да измени“ статуквото около Тайван, и добави, че САЩ няма да приемат това.

Тайванските въоръжени сили са добре въоръжени, но са като джудже в сравнение с китайските. При управлението на Цай Тайпе започна програма за модернизиране на армията и превърна увеличаването на разходите за отбрана в приоритет, отбелязва Ройтерс.

Китай не изключва възможността да употреби сила, за да си върне острова. Тайван отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет над него с тезата, че Китайската народна република никога не е владяла острова и че само тайванският народ може да решава бъдещето му. 

Свързани публикации

None found