• 25.05.2024

Субсахарска Африка е новият епицентър на екстремизма, се казва в нов доклад на ООН

 Субсахарска Африка е новият епицентър на екстремизма, се казва в нов доклад на ООН

Снимка: Архив

Новият световен епицентър на ислямския екстремизъм е Субсахарска Африка, където все повече хора се присъединяват към терористични организации най-вече по икономически причини, се казва в нов доклад на Програмата на ООН за развитие, който бе публикуван във вторник тази седмица.

Според доклада има увеличение от 92% на хората, които се присъединяват към екстремистки организации, за да си гарантират по-добър живот, в сравнение с броя на хората, водени от такива мотиви, който е бил отразен в аналогичен доклад от 2017 г.

Пандемията от коронавируса, високата инфлация и климатичните изменения повлияха отрицателно на живота на много африканци, се отбелязва в новия доклад, съобщава БТА.

Програмата на ООН за развитие констатира също така, че хората, присъединили се към екстремистки организации по религиозни причини, са намалели с 57% в сравнение с данните за броя на тези хора, фигуриращи в предходния доклад.

При изготвянето на новия доклад са интервюирани близо 2200 души в осем африкански страни: Буркина Фасо, Камерун, Чад, Мали, Нигер, Нигерия, Сомалия и Судан. Над 1000 от интервюираните са бивши членове на екстремистки организации, като част от тях са се присъединили към тези групировки доброволно, а други са били принудени.

В периода от 2017 до 2021 г. в Африка са регистрирани най-малко 4155 нападения, които са довели до смъртта на 18 417 души. Най-много са жертвите в Сомалия, става ясно от доклада.

Понастоящем сомалийското правителство провежда сериозна офанзива срещу терористичната групировка „Аш Шабаб“, за която се смята, че е най-масираната такава от повече от десетилетие, отбелязва Асошиейтед прес.

Сред интервюираните има представители на базираната в Нигерия терористична организация „Боко Харам“, на базираната в Сомалия групировка „Аш Шабаб“ и на базираната в Западна Африка групировка „Джамаат нусрат ал ислам уал муслимин“, която е в съюзнически отношения с терористичната организация „Ислямска държава“.

„Субсахарска Африка се превърна в новия глобален епицентър на екстремизма, като през 2021 г. там са регистрирани 48% от смъртните случаи в света, причинени от терористи“, заяви високопоставен представител на Програмата на ООН за развитие на брифинг преди публикуването на доклада.

Според Програмата на ООН възходът на екстремизма в Африка не само влияе отрицателно на живота на хората, на сигурността и на мира, но и застрашава да заличи резултатите от постигнатите досега успехи по пътя към напредъка, от което се очертава да страдат идните поколения.

Освен това Програмата на ООН отбелязва, че воденето на антитерористични военни кампании струва скъпо и често има минимален ефект. За да бъдат отстранени дълбоките причини за екстремизма, трябва да бъде подновен общественият договор между държавите и гражданите, заключава Програмата.

В доклада се отбелязва също така, че 71% от хората, които са се присъединили към екстремистки групировки, са се повлияли за това си решение от случаи на нарушаване на човешките права от силите за сигурност на съответните държави, като например арести или убийства на роднини. Срещу силите за сигурност в някои субсахарски страни има обвинения, че действат брутално и прибягват до извънсъдебни убийства, а слабите съдебни системи не вдъхват на хората особена надежда за справедливост, се казва в доклада. 

Свързани публикации

None found