• 05.03.2024

(Снимки) Протестите в Нигерия прерастват в гладни бунтове

 (Снимки) Протестите в Нигерия прерастват в гладни бунтове

Снимка: unhcr.org

Все повече масови грабежи се извършват в Нигерия, въпреки репресиите и призивите за спокойствие, след две седмици протести, които изглежда постепенно прерастват в гладни бунтове в най-населената държава в Африка, съобщи Франс прес.

Видеоклипове, циркулиращи в социалните мрежи, шокираха вчера Нигерия. Те показаха плячкосването на склад за хранителни продукти в Джос, Централна Нигерия, където се съхраняват десетки хиляди торби със зърно, ориз и пакети с макаронени изделия, които са били предназначени за раздаване на населението по време на карантината през март и април.

Снимка: unhcr.org

Малки групи хора нахлуха в склада, за да вземат храна. Няколко часа по-късно не бе останало нищо, хората избягаха с всички торби със зърнени храни, разказва журналист на Франс прес от мястото на събитието.

„И така, по време на затварянето бяхме гладни, а те криеха храната!“, възкликва Мафег Пам, жителка на Джос. „Какво правителство имаме? Ние сме слаби и мнозина гладуват“.

„Те крият тази храна от началото на карантината (края на март). Всички цени са се увеличили. Как да оцелеем?“, каза пред АФП Мохамед Ибрахим по пътя към склада, пълен с хора, носещи торби с печати „Не е за продан. Правителство на Нигерия“.

Снимка: unhcr.org

В няколко града на страната масовите грабежи продължават, като например в Еде в югозападния щат Осун, където няколко хиляди души също нахлуха и разграбиха огромен склад за храни и блокираха трафика в града в петък.
Къщи на местни политици станаха обект на нападения в няколко щата.

В Лагос обаче ситуацията се поуспокои и треската отшумя след дни на безпрецедентно насилие, което напълно парализира града.

Снощи началникът на полицията излезе с изявление, за да призове тълпите за ред. „Достатъчно. Актовете на вандализъм, хаос и насилие, които доведоха до плячкосване на магазини, търговски центрове и складове, ни задължават да спрем това залитане към анархия“.

Нигерия, най-големият производител на петрол в Африка с 200 милиона души население, е разтърсена от протестно движение, започнало в Лагос преди две седмици срещу полицейско насилие. След това то прерасна в антиправителствени демонстрации.

Дванайсет души бяха убити при смазването на протестите по информация на „Амнести интернешънъл“.

Свързани публикации

None found