• 26.09.2023

Смъртоносни нападения взеха 10 жертви в Канада

 Смъртоносни нападения взеха 10 жертви в Канада

Най-малко десет души бяха убити в неделя при нападения с хладно оръжие в две населени места в Канада, съобщи полицията, която е започнала издирване на двама заподозрени в три провинции, предаде АФП, цитирана от БТА.

Поне 15 души са били отведени в болница. Нападенията са извършени на 13 местопрестъпления в Джеймс Смит кри нейшън и Уелдън, провинция Саскачеван, съобщи на пресконференция Ронда Блекмор, помощник комисар на Канадската кралска полиция.

В неделя сутринта полицията отправи към жителите на провинция Саскачеван предупреждение за опасност поради множество нападения с хладно оръжие на няколко места в индианската общност Джеймс Смит кри нейшън и близкото селище Уелдън. Полицията получи първи сигнал в 5:40 ч. сутринта местно време, уточни Блекмор.

Властите смятат, че „някои от жертвите са били набелязани от заподозрените, а други са били нападнати на случаен принцип“, добави тя.

Заподозрените Даниел Сандерсън и Майлс Сандерсън са забелязани за първи път в Реджина, столицата на провинцията, разположена на повече от 300 километра на юг. След това издирването обхвана и съседните провинции Манитоба и Албърта, огромен регион с размерите на половин Европа.

Нападенията с хладно оръжие са „ужасяващи и покъртителни“, заяви премиерът Джъстин Трюдо.

„Днешните нападения в Саскачеван са ужасяващи и покъртителни. Мислите ми са с тези, които са загубили близки и тези, които бяха ранени“, заяви премиерът в Туитър. „Следим внимателно ситуацията и призоваваме всички да следят новините от местните власти“, добави той.

Свързани публикации

None found