• 20.01.2022

СЗО: Омикрон представлява много висок риск на глобално равнище

 СЗО: Омикрон представлява много висок риск на глобално равнище

Страните трябва да ускорят ваксинирането на рисковите групи

Новият вариант на коронавируса, наречен Омикрон, представлява много висок риск на глобално равнище, предупреди днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от световните агенции. Това стана в момент, когато все повече държави съобщават за случаи на Омикрон. Министрите на здравеопазването на страните от Г-7 се събират днес на спешна среща в Лондон, за да обсъдят въпроса, съобщава БТА.

Към този ден не е съобщено за нито един смъртен случай, свързан с варианта Омикрон.

подчерта СЗО в технически документ, публикуван днес.

 В същото време базираната в Женева организация предупреждава, че предвид това, че вариантът има мутации, които може би го правят по-способен да избягва имунния отговор и може би му дават евентуално предимство по отношение на предаването, вероятността от разпространяване в глобален план е висока. По тази причина СЗО се опасява от бъдещи пикове на пандемията.

В петък здравната агенция на ООН вече каза, че вариантът Омикрон поражда безпокойство. Предварителните данни навеждат на мисълта, че при него рискът от повторно заразяване е голям, но ще са нужни седмици, за да се провери това.

Заради новия вариант Япония забранява влизането на чужденци на своя територия от утре.

Австралия, където са открити 5 случая и която трябваше да отвори границите си за чуждестранни студенти и квалифицирани работници, ще изчака с това най-малко две седмици. Филипините, които също планираха да отворят границите си в сряда за напълно ваксинирани туристи, сега отлагат това смекчаване на ограниченията. Индонезия обяви, че на нейна територия няма да са добре дошли хора, които през последните 15 дни са били в Хонконг, където бе установен случай на Омикрон, както и в 8 африкански държави.

Израел, където бяха потвърдени двама заразени с новия вариант и се проверяват още 11 подозрителни случая, забрани от снощи влизане на чужденци на своя територия и изисква PCR тест и карантина дори на ваксинираните си граждани, които се връщат от чужбина.

САЩ, които в началото на този месец отвориха границите си, отново се затварят от днес за пътници от 8 африкански страни – Република Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Намибия, Зимбабве, Мозамбик, Есватини и Нигерия. Случаи на Омикрон вече бяха установени също в Канада, Италия, Германия. В Обединеното кралство, трима заразени бяха открити в края на миналата седмица в Англия.

Днес в Шотландия беше съобщено за 6 случая, които нямат връзка с чужбина. Шотландската регионална премиерка Никола Стърджън заяви, че е малко вероятно, но не и невъзможно, шестте случая да са свързани със световната среща на високо равнище в Глазгоу за климата по-рано този месец.

Във Франция бяха открити 8 предполагаеми случая, но още се правят тестове за потвърждаването им. В Португалия бяха установени 13 заразени – играчи и служители на елитния футболен отбор „Белененсиш“. Един от футболистите на тима е бил наскоро в Република Южна Африка, където бе засечен първо Омикрон. В Нидерландия 13 пътници, дошли в петък от Южна Африка, са заразени с новия вариант. Днес Австрия потвърди, че предполагаемият случай на Омикрон, засечен на територията й миналата седмица, е на новия вариант.

За вируса

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) и Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) съобщиха, че новият вариант B.1.1.529 на SARS-CoV-2 в Южна Африка за първи път е докладван от СЗО на 24.11.2021 г. Първият епидемиологично доказан случай е от Ботсвана, става ясно от публикация на сайта на здравното министерство у нас.

Омикрон притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения Делта, доминиращ към днешна дата в Европа и света. В генома на досега докладваните случаи на Омикрон над 30 мутации (от общо 56) са локализирани в S-гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката.

В Европа за случаи на Омикрон вече съобщиха здравните власти на Белгия, Нидерландия, Дания, Великобритания, Германия, Италия, Чехия и Австрия.

Според СЗО, все още няма достатъчно данни дали този вариант на COVID-19 е по-заразен (т.е. дали се предава по-лесно от човек на човек) в сравнение с другите варианти на SARS-CoV-2. В регионите на Южна Африка, засегнати от новия вариант, броят на установените случаи нараства. Извършват се епидемиологични проучвания, за да се разбере дали причината е Омикрон.

Относно протичането на заболяването:

Все още няма достатъчно информация дали инфекцията с варианта Омикрон протича по-тежко в сравнение с другите варианти, включително Делта. Първоначалните данни показват увеличаване на хоспитализациите в Южна Африка, но това може да се дължи на нарастващия брой заболели. Все още липсват данни симптомите, следствие от заразяване с варианта Омикрон, да са различни от тези, предизвикани от инфекция с другите варианти на SARS-CoV-2. Всички варианти на COVID-19, включително доминиращият в световен мащаб Делта, могат да причинят тежко заболяване или смърт, затова превенцията е ключова.

Първоначалните данни сочат, че рискът от реинфекция се увеличава при варианта Омикрон (т.е. хора, които вече са преболедували COVID-19, могат по-лесно да се заразят повторно с Омикрон) в сравнение с останалите варианти с особено значение.

Относно ефективността на ваксините, СЗО и експерти (технически партньори на организацията) проучват потенциалното влияние на новия вариант върху ваксините.

Световната здравна организация обаче е категорична, че ваксините срещу SARS-CoV-2 остават най-ефективното средство за намаляване на тежките случаи на COVID-19, хоспитализациите и смъртността.

Свързани публикации

None found