• 25.09.2022

СЗО одобри за спешна употреба индийската ваксина COVAXIN

 СЗО одобри за спешна употреба индийската ваксина COVAXIN

Снимка: REUTERS/Tingshu Wang

Световната здравна организация одобри за спешна употреба ваксината COVAXIN, разработвана от индийската биотехнологична фирма Bharat Biotech, съобщава manager.bg.

В свое изявление СЗО съобщава, че препаратът е оценен на базата на процедурата за добавянето към списъка за спешна употреба (Emergency Use Listing) въз основа на фактори като качество, безопасност и ефикасност.

Техническата консултативна група свикана от СЗО и съставена от регулаторни експерти от цял свят, е стигнала до заключението, че ваксината „отговаря на стандартите на СЗО за защита срещу COVID-19, че ползите от ваксината далеч надвишават рисковете и ваксината може да се използва глобално“.

COVAXIN е формулирана от антиген на SARS-CoV-2 и се предлага във флакони с единична доза, както и в такива с 5, 10 и 20 дози.

Преди месец ваксината е разгледана и от служители към Стратегическата консултативна група от експерти по имунизация (SAGE) на СЗО, които са препоръчали употребата на ваксината в две дози, които да бъдат приложени в интервал от четири седмици във всички възрастови групи на и над 18 години.

Установено е, че COVAXIN има 78% ефикасност срещу коронавируса от всякаква тежест 14 или повече дни след втората доза, като е подходящ за страни с ниски и средни доходи, тъй като има по-леки условия за съхранение.

Към момента обаче данните за ефикасност при имунизацията на бременни жени с препарата са недостатъчни. Планира се да бъдат правени още проучвания.

По официални данни в Индия са поставени над 1 млрд. дози ваксини, като само за последното денонощие те са близо 3 млн. COVAXIN е осмата ваксина, одобрена от СЗО, след тези на Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac и Серумния институт на Индия.

Свързани публикации

None found