• 10.12.2023

Севернокорейският лидер призова за укрепване на военноморските сили на страната

 Севернокорейският лидер призова за укрепване на военноморските сили на страната

Снимка: БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун призова за укрепване на военноморските сили на страната, обвинявайки САЩ, че са превърнали водите край Корейския полуостров в „най-нестабилните води с опасност от ядрена война“, съобщи днес държавната медия КЦТА, цитирана от Ройтерс, информира БТА.

В реч по случай Деня на военноморския флот Ким заяви, че „шефовете на бандите“ на САЩ, Япония и Южна Корея са обявили редовни съвместни военни учения, съобщи КЦТА, очевидно визирайки срещата им на върха на 18 август в Кемп Дейвид, Мериленд.

На първата самостоятелна среща между лидерите на САЩ, Южна Корея и Япония, тримата се договориха да задълбочат военното и икономическото сътрудничество, тъй като се стремят да демонстрират единство на фона на нарастващата мощ на Китай и ядрените заплахи от страна на Северна Корея.

„Поради безразсъдните конфронтационни ходове на САЩ и други враждебни сили, водите край Корейския полуостров се превърнаха в най-голямото място в света за концентрация на военна техника, в най-нестабилните води с опасност от ядрена война“, каза още Ким.

Миналата седмица Южна Корея и САЩ започнаха летните учения „Щит на свободата“, предназначени да засилят взаимодействието при съвместните им действия срещу ядрените и ракетните заплахи от страна на Северна Корея, посочва Ройтерс. Пхенян отдавна заклеймява ученията като репетиция за война.

Ким заяви, че военноморските сили на Северна Корея трябва да са готови за война, да поддържат „постоянна бойна готовност“, и призова за „радикално“ модернизиране на техните оръжия и оборудване. „Той подчерта, че военноморските сили на КНДР ще се превърнат в компонент на държавното ядрено възпиране, изпълняващ стратегически задължения“, съобщи КЦТА.

Свързани публикации

None found