• 26.02.2024

Свирепи ограничения във Великобритания до средата на февруари

 Свирепи ограничения във Великобритания до средата на февруари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради по-заразният щам на коронавируса на Острова, британските власти обявиха до тредата на февруари нови, по-строги ограничителни мерки във връзка с разпространението на COVID-19, като на територията на цялата страна се въвежда карантина, информират от Министерството на външните работи.
 
Жителите на Великобритания не трябва да напускат домовете, освен ако нямат основателна причина за това. Те могат да излизат, в случай че:
 
– Пазаруват стоки от първа необходимост – за себе си или за друг човек в уязвимо положение;

– Ходят на работа или полагат доброволен труд, ако това не може да бъде извършвано от вкъщи; 

– Срещат се с хора от второ домакинство, с които се подкрепят взаимно, при положение че имат право на това (условията за формиране на подобна подкрепа може да се видят тук: https://www.gov.uk/guidance/making-a-support-bubble-with-another-household#what-a-support-bubble-is);

– Тренират със семейството си или с не повече от един човек извън него, като тези дейности трябва да бъдат ограничени до един път на ден и трябва да се извършват в района, в който живеят;

– Търсят медицинска помощ и се опитват да избегнат нараняване или заболяване (включително и домашно насилие);

– Посещават образователна институция или детско заведение – за тези, които имат право на това.

Университетите, началните училища и гимназиите ще останат отворени за деца със специални потребности, както и за такива, чиито родители упражняват т.нар. критични професии. Всички останали ще се обучават дистанционно до средата на февруари.
 
Студентите ще се обучават дистанционно с изключени на тези, които се обучават в т. Нар. критични професии – лекари, учители, транспортни работници и др.
 
Напускането на дома според някоя от изброените причини трябва да се случва само в района на местоживеене. Може да се излиза извън него, в случай че се пътува за работа.
 
Хора, които попадат в рискови групи по отношение на COVID-19, могат да излизат за посещение при доктор или тренировка, ако е наложително. Те не трябва да посещават работа.
 
Не са разрешени срещи с хора, които не са членове на домакинството, освен ако няма основателна причина за това. С всички останали следва да се спазва дистанция от 2 метра.

От МВнР призовават българите да се обръщат за съдействие на следните телефони на посолството ни в Лондон на тел.: +44 20 7581 3144; +44  20 7584 9400, +44 20 75893763.

Свързани публикации

None found