• 18.07.2024

Светът е в шок: Япония излива тонове вода от авариралата АЕЦ „Фукушима“

 Светът е в шок: Япония излива тонове вода от авариралата АЕЦ „Фукушима“

Снимка: elpais.cr

Японското правителство официално разреши да се изхвърли в океана значителна водна маса от повредената атомна електроцентрала „Фукушима-1“, за която то твърди, че е била изцяло очистена от радиоактивни вещества, предава ТАСС като се позовава на японската национална обществена телевизия.

Според нея това решение е взето на среща на ръководителите на заинтересовани министерства и ведомства, оглавявана от премиера Йошихиде Суга.

Според премиера, японското правителство гарантира, че предстоящото изхвърляне на радиоактивна вода от аварийната атомна АЕЦ „Фукушима-1“ в океана ще бъде извършено безопасно.

Източването на водата е необходимо за изхвърляне на повредени реактори.

твърди Суга, цитиран от glas.bg

Правителството ще осигури безопасността на този процес и ще предприеме всички мерки, за да избегне щети от разпространението на невярна информация.

настоява той.

Процесът на подготовка за изпускане на вода от атомната електроцентрала в океана ще отнеме около две години. През това време ще бъде подготвено и тествано допълнително оборудване и ще бъде извършена нужната работа.

Сега в стоманени резервоари на територията на „Фукушима-1“ са натрупани над 1,25 милиона тона вода, пречистена, както беше отбелязано, от най-опасните радиоактивни вещества. Тя обаче съдържа изотопи на тритий, които технически не могат да бъдат извлечени от нея.

Министерството на икономиката, търговията и промишлеността, отговарящо за атомните електроцентрали, обяви, че когато водата от атомната електроцентрала бъде изхвърлена в океана, годишното ниво на радиоактивност в зоната на заустване ще бъде до 0,62 микросиверта в морската вода и 1,3 микросиверта в атмосферата. Според ведомството човек естествено получава радиация в размер на 2,1 хиляди микросиверта годишно.

Проучванията на общественото мнение обаче показват, че населението на префектура Фукушима и изцяло японската асоциация на риболовните кооперации са срещу изхвърлянето на вода от АЕЦ.

Външните министерства на Китай и Южна Корея също изразиха дълбока загриженост за изпускането на водата.

Припомняме ви, че инцидентът във „Фукушима-1“ стана през март 2011 г., когато системите за електрозахранване и охлаждане на станцията бяха извадени от строя след удар от цунами. В резултат на това бяха повредени значително три блока. За охлаждане в тях непрекъснато се изпомпва вода, която се излива през пролуки в инсталациите, запълва подземните етажи на енергийните блокове, дренажната система, а също така се смесва с подпочвените води и влиза в техническото пристанище на АЕЦ.

Специалистите на TEPCO постоянно изпомпват тази вода и я поставят в стоманени резервоари, инсталирани на територията на станцията. Повече от хиляда от тях вече са запълнени. Пространството за тези резервоари се свива и границата може да бъде достигната още през лятото на 2022 г.. Ежедневно в тях се изпомпват около 140 тона вода, която се пречиства чрез специална система. Водата е подложена на допълнителна обработка за намаляване на концентрацията на тритий преди изхвърлянето.

Свързани публикации

None found