• 18.07.2024

Световни издания за последствията и перспективите пред украинската контраофанзива

 Световни издания за последствията и перспективите пред украинската контраофанзива

„Украинският президент Володомир Зеленски обяви, че украинските сили са си върнали вече 6000 кв. км територии в Южна и Източна Украйна“, гласи заглавие на френския в. „Монд“.

Изданието припомня и думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че е прекалено рано да се съди за резултата от украинската контраофанзива. Байдън изтъкна, че контраофанзивата е едва в първите си дни и Русия разполага със значителни сили в Украйна, но силите на Киев със сигурност са постигнали сериозни успехи, особено в Североизточна Украйна.

Успехите се дължат на предоставената от Запада помощ, но „преди всичко на изключителната смелост и издръжливост на украинските въоръжени сили и на украинския народ“, подчерта Блинкън. „Украинците се борят за отечеството си и бъдещето си, а руснаците – не“.

Украинските сили все още са изправени пред трудна борба, след като Русия загуби голяма част от териториите, които силите ѝ бяха завзели в района на Харков, в резултат на украинската контраофанзива, която принуди много от отстъпващите руски войници да напуснат Украйна, пише британското издание „Файненшъл таймс“, като цитира изявление на Пентагона. В него се изразява предпазлив оптимизъм за украинската контраофанзива, но и се отправя предупреждение, че бързите успехи не са променили фундаментално краткосрочните очаквания на бойното поле.

„Евентуално украинско настъпление към Крим може да се окаже тежкият удар, който да нокаутира Путин“, пише британският в. „Телеграф“.

„Окупираният черноморски полуостров е „центърът на тежестта“ на руските сили“, без който те не могат да продължат, изтъква изданието и подчертава, че вследствие на бързия напредък на контраофанзивата, в обозримо бъдеще инициативата в конфликта е в ръцете на украинците.

Фойерверките, с които беше отбелязан празникът на Москва, са в рязък контраст с влошаващите се новини от украинския фронт, пише британският в. „Гардиън“.

Всички очакват отговора на Путин на отстъплението от Харков, докато в руските токшоута поддържаната версия на събитията се обърка. Поканените гости дори стигнаха необичайно близо до реален дебат, отбелязва изданието.

Това може би не беше идеалният момент за празнуване, но засега властите в Русия не само не желаят да признаят, че тяхната офанзива в съседната страна се сблъсква с проблеми, но и отказват да признаят, че това е война, а не „специална военна операция“.

Сега обаче Кремъл е изправен пред възможни критики от националистически блогъри, ако отстъпи – и пред потенциално опасен път, ако реши да ескалира, предупреждава в. „Гардиън“. Според неотдавнашни проучвания мнозинството руснаци подкрепят „специалната военна операция“, но някои от тях я подкрепят само пасивно и са объркани за целите ѝ.

През последните пет дни Украйна си е възвърнала повече територия, отколкото Русия завзе от април насетне, пише в. „Вашингтон пост“.

Успехите се дължат отчасти на факта, че Киев показа, че планира да се насочи към контролирания от Русия южен украински град Херсон, заявява Джоел Хикман, директор на програмата за Трансатлантическа отбрана и сигурност в Центъра за анализ на европейската политика. В резултат на това Москва прехвърли оръжия и подкрепления там, където очакваше офанзива, отклонявайки ги от Северна Украйна и създавайки уязвимост.

Освен това украинските сили разполагат с бойци, които са по-мотивирани от руснаците.

Завземането на Купянск и Изюм нанася тежък удар на руските снабдителни линии към Донбас.

Превземането на територия обаче е едно, а запазването ѝ – друго, отбелязва изданието. Русия все още контролира значителна част от Украйна и разполага с разрушителен арсенал, към който може да прибегне, като например касетъчни и вакуумни бомби.

„Не трябва да пренебрегваме това, което Русия все още може да направи в този конфликт“, подчертава Хикман, цитиран от американското издание.

Източник: БТА

Свързани публикации

None found