• 25.05.2024

Световната здравна организация призова за отваряне на хуманитарен коридор към Газа

 Световната здравна организация призова за отваряне на хуманитарен коридор към Газа

Снимка: Ройтерс

Световната здравна организация (СЗО) призова днес за отваряне на хуманитарен коридор към ивицата Газа, която е блокирана и бомбардирана от израелските сили след нападенията на „Хамас“, довели до смъртта на стотици израелци, предаде Франс прес.

„Необходим е хуманитарен коридор, за да се доставят основни медицински консумативи на хората“, заяви на пресконференция в Женева говорителят на СЗО Тарик Яшаревич. Той добави, че организацията работи по въпроса „с партньори“.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, който вчера беше в Кайро, за да участва в регионална среща на организацията, се срещна с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, чиято страна има обща граница с ивицата Газа, за да обсъдят възможността за транспортиране на продукти, необходими за лечение и нормалното функциониране на болниците, информира БТА.

„Имаме нужда от тези доставки. Болниците не могат да функционират без гориво и електричество. Консумативите, които сме предвидили, вече са на изчерпване, така че се нуждаем от тези доставки“, каза Яшаревич.

Свързани публикации