• 24.04.2024

САЩ с предупреждение към Русия

 САЩ с предупреждение към Русия

От Вашингтон обявиха, че ще изпитат междуконтинентална балистична ракета, съобщи АФП. Това предварително съобщаване на подобно ракетно изпитание не е обичайна практика.

Ракетата е оборудвана с бойна глава и във време на война може да носи и ядрена бомба. Последното изпитание на такъв тип ракета бе отложено на два пъти, съобщава електронният сайт The Hill, цитира news.bg.

Първия път междуконтиненталната балистична ракета трябваше да бъде изстреляна през март, но заради руската инвазия в Украйна изпитанието бе отложено.

От Вашингтон се опасяваха, че Москва ще използва този опит, за да разшири полето на военните си действия.

При втория път изпитанието бе отложено в началото на август заради визитата на Нанси Пелоси – председателката на Камарата на депутатите в американския Конгрес в Тайван. Накрая тестът бе извършен с успех на 16-и август.

При сегашния случай тестът на невъоръжената ракета „Минътмен Три“ ще се проведе на 7-и септември сутринта. Тя ще бъде изстреляна от военновъздушната база „Ванденберг“, в Калифорния, обяви говорителят на Пентагона – генерал Пат Райдър.

Той уточни, че става дума за рутинен тест, който от дълго време е разчетен в предварителните им планове и с който ще се провери ефикасността и степента на подготовка на американските ракети.

Свързани публикации

None found