• 22.04.2024

Саудитска Арабия обяви, че ще разследва сигнал за насилие над момичета в сиропиталище

 Саудитска Арабия обяви, че ще разследва сигнал за насилие над момичета в сиропиталище

Властите в Саудитска Арабия обявиха вчера, че започват разследване, след като в социалните мрежи бяха разпространени кадри, на които се вижда жесток побой над момичета от силите за сигурност в страната по време на акция, за която се предполага, че е проведена в сиропиталище, предаде Франс прес.

Властите в южната провинция Асир заявиха, че ще бъде сформирана специална комисия за разследване на случая, без да споменават повече подробности.

На видеата, добили голяма популярност онлайн, се виждат униформени полицаи, както и цивилни служители, по време на предполагаемото провеждане на акция в сиропиталище в град Хамис Мушаит.

На кадрите се вижда как служителите влачат момиче по земята, а след това го закопчават с белезници и го пребиват с колан. На видеата, изтекли в общественото пространство, се вижда и друго момиче със закопчани крака, което също бива удряно.

Видеата бяха публикувани снощи в Туитър и все още няма потвърждение на тяхната автентичност. Над един милион са зрителите на материалите досега. 

Потребителят, качил материалите в интернет, твърди, че също е обитател на сиропиталището, което до момента не може да бъде потвърдено от АФП, тъй като изпратените днес въпроси към него остават без отговор.

Сиропиталищата в Саудитска Арабия са подчинени на министерството на човешките ресурси и социалното развитие. Досега саудитски представители не са коментирали въпроса. 

Преди време престолонаследникът и фактически ръководител на кралството принц Мохамед бин Салман беше приветстван след решението си да разшири обхвата на правата на жените в Саудитска Арабия. Предприетите мерки обаче бяха съпроводени от жестока репресия срещу активистите за правата на жените, като част от по-мащабната кампания срещу противниците на властта в страната. 

Партията на националното единство – опозиционна формация от дисиденти, избягали във Великобритания, САЩ и други страни, също изрази възмущението си от видеата и се обяви за защита на момичетата от домовете и сиропиталищата на Саудитска Арабия.

Според губернаторът на провинция Асир, цитиран от държавната информационна агенция на саудитското кралство, комисията ще разследва случая и ще го отнесе към компетентните властови органи, предаде Асошиейтед прес.

Източник: БТА

Свързани публикации

None found