• 27.02.2024

Руски съд решава за искането за замяна на условната присъда на Навални с ефективна

 Руски съд решава за искането за замяна на условната присъда на Навални с ефективна

Снимка: Дарик

Заседанието в Московския градски съд за промяна на присъдата на опозиционера Алексей Навални от условна на ефективна бе възобновено малко преди 15 ч. българско време след двучасово прекъсване.

То започна тази сутрин около 10 часа и 20 минути българско време при засилени мерки за сигурност, голям медиен интерес и в присъствието на чуждестранни дипломати.

Съдът трябва да реши дали да удовлетвори или отхвърли искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията условната присъда на Алексей Навални за мошеничество от 2014-та година да бъде заменена с ефективна.

От службата твърдят, че Навални многократно е нарушавал мярката си за неотклонение „подписка“ и не се е прибрал навреме в Русия след изписването си от берлинската клиника „Шарите“.

В съдебната зала присъстват дипломати от около 20 държави, сред които Съединените щати, Великобритания, България, Австрия, Полша, Литва и Латвия.

По този повод говорителят на Руското министерство на външните работи Мария Захарова написа във Фейсбук, че това е намеса във вътрешните работи на суверенна държава.

Междувременно полицията продължава да задържа събралите се в района на съда граждани.

Задържаните до момента са повече от 200, като сред тях има както привърженици на Алексей Навални, така и журналисти. За заседанието Алексей Навални беше конвоиран от предварителния арест „Матроска тишина“ до съдебната зала. В нея бяха и адвокатите му – Олга Михайлова и Вадим Кобзев, съпругата му Юлия, журналисти от печатни медии.

Достъпът до съда е блокиран от полицията.

Вчера прокуратурата обяви, че ще подкрепи искането за замяна на условната присъда с ефективна с аргумента, че Навални многократно е нарушавал наложената му мярка за неотклонение „подписка“.

През 2014 г. той беше осъден на три и половина години затвор с петгодишен изпитателен срок за присвояване на финансови средства на компанията „Ив Роше“. 

Европейският съд по правата на човека обяви присъдата за произволна и необоснована, а Русия изплати на Навални компенсация за нарушаване на правото му на справедлив процес. Въпреки това президиумът на руския Върховен съд отказа да отмени присъдата. 

Свързани публикации