• 30.09.2023

Русия за отложените ядрени преговори със САЩ: Нямахме друг избор

 Русия за отложените ядрени преговори със САЩ: Нямахме друг избор

Ситуацията около Украйна е повлияла на решението на Русия да се откаже от планираните днес в Кайро консултации със Съединените щати по Договора за стратегическите настъпателни оръжия. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, съобщава БНР.

В ефира на радио “Комерсант” Сергей Рябков посочи, че Съединените щати са пренебрегнали приоритетите на Русия и са искали да обсъждат изключително възобновяването на взаимните инспекции.

„Нямахме друг избор. Решението беше прието на политическо равнище. Американските ни колеги демонстрираха по редица въпроси не просто нежелание да възприемат нашите сигнали и да се съобразят с нашите приоритети, а действаха в противоположната посока.Тук, разбира се, присъства ефектът от случващото се в Украйна и около нея“.

Рябков подчерта, че Русия е отложила преговорите, но не се е отказала от тях. Той увери, че Москва ще предложи нови дати, но в същевременно уточни, че това няма да стане до края на годината.

Двустранната консултативна комисия по руско-американския Договор за стратегическите настъпателни оръжия трябваше да заседава от днес до 6 декември в египетската столица Кайро. Единственото останало руско-американско споразумение в сферата на контрола над ядрените оръжия изтича през февруари 2026 г.

Свързани публикации

None found