• 29.09.2022

Рекорден ценови връх на биткойн над 68 000 долара

 Рекорден ценови връх на биткойн над 68 000 долара

Снимка: rawpixel

По време на азиатска търговия във вторник водещата криптовалута Биткойн поскъпна само в рамките на няколко час над нивата от 67 000 и 68 000 долара, достигайки нов рекорден пик около 68 500 щатски долара.

Последва известно отстъпление към нива около и малко под 68 000 долара, но въпреки това Бикойнът все още поскъпва с близо 3% в рамките на днешната търговия, пише БНР.

В същото време и втората по пазарна капитализация дигитална валута Етер (етериум) поскъпна драматично до нов исторически връх около 4 825 долара.

И двете основни дигитални валути увеличиха стойността си двукратно от юни насам и поскъпнаха с близо 70% от началото на октомври.

Рязкото възходящо движение идва на фона на засилващ се ентусиазъм относно все по-обширното възприемане на криптовалутите, както и с оглед на притеснения, свързани с растящата глобална инфлация, което кара инвеститорите да гледат на цифровите валути като убежище на техните активи.

„Имаме усещането, че пазарът се е променил“, каза пред Ройтерс Матю Диб, главен оперативен директор в базирания в Сингапур мениджър на криптоактиви Stack Funds, посочвайки рязкото нарастване на търсенето на дигитални валути от големите инвеститори и дори от пенсионните фондове.

Финансовите потоци в биткойн продукти и фондове достигнаха рекордните досега 6,4 млрд. долара през настоящата година, като само през миналата седмица те възлизат на 95 млн. долара, показват данни на мениджъра на цифрови активи CoinShares.

Рекордно високите нива на Биткойн идват на фона на нарастващия интерес към потенциални печалби от водещата криптовалута, след като дигиталните валути се очертават като вероятен бъдещ масов метод за плащане.

Така например, късно снощи Mastercard Inc. обяви, че е пуснала разплащателни карти, финансирани от криптовалути, в Азиатско-тихоокеанския регион в партньорство с Amber Group и Bitkub в Тайланд и CoinJar в Австралия.

„За първи път потребителите и бизнеса в Азиатско-тихоокеанския регион ще могат да кандидатстват за крипто-свързани кредитни, дебитни или предплатени карти Mastercard, които ще им позволят незабавно да конвертират своите криптовалути в традиционна „фиатна“ валута (дадена национална валута), която може да се харчи навсякъде по света, където се приема Mastercard“, се казва в изявлението на компанията.

Съобщението идва, след като докладът планира да позволи на своите услуги да предлагат и приемат криптовалути.

Други положителни новини също спомогнаха за силния растеж на криптопазара, включително плановете на Grayscale, най-големият мениджър на цифрови валути в света, да преобразува своя водещ биткойн тръст в биткойн борсово търгуван фонд на спот пазара. Миналата седмица Grayscale също така подаде молба за листване на фонд за „финансово бъдеще“, който ще проследява компании, участващи в нарастващата цифрова икономика.

Стратегът по плащанията и понякога водещ на подкаста Around the Coin, Брайън Рьомеле, написа в „Туитър“: „Следваща спирка: #Bitcoin $ 72 000“.

В същото време анализатори пък очакват в скоро време крипотовалутата Етер да поскъпне до ниво от $ 5000.

Други обаче изтъкват причини за известна предпазливост в краткосрочен план, по-специално относно Биткойн, тъй като цената на финансирането на дълги биткойн позиции се повиши през последните дни, според платформата за търговия BitMEX, а това понякога е предшественик за назряла низходяща ценова корекция.

Биткойнът успя да поскъпне с над 1680% от най-ниските си стойности през март 2020 г., което допринесе за повишаване на общата пазарна капитализация на криптовалутите над 3 трилиона долара, според данни на компанията CoinGecko.

Според CoinMarketCap пазарната капитализация на цифровите валути е малко под това ниво – около 2,94 трилиона долара.

Свързани публикации

None found