• 23.06.2024

Реакцията на Иран към пакта Израел-ОАЕ, трудна реторика, без действия

 Реакцията на Иран към пакта Израел-ОАЕ, трудна реторика, без действия

Снимка: Tasnim News Agency/Reuters

Иранският чиновнически и военен елит усилва обема на своята реторика срещу изненадващо споразумение между Обединените арабски емирства и техния архиерей Израел за нормализиране на връзките, съобщава Reuters.

Иранските власти остро критикуват сделката за посредничество в САЩ през миналата седмица, като някои служители предупреждават, че ОАЕ и Израел рискуват да запалят пожар в Близкия изток. Други отправят забулени заплахи срещу държавата в Персийския залив.

 Иранското ръководство винаги е подкрепяло мира, а не напрежението, особено със съседите си. Ние винаги действаме въз основа на националните интереси на Иран. Техеран няма да предприема никакви агресивни мерки, стига интересите му да не бъдат застрашени.

заяви висш служител, който е близък до най-важните ръководители на Иран

Според анализатори Техеран може да си позволи да изгуби Дубай като търговски път, особено след като тежките американски санкции драстично намалиха износа му на петрол и направиха усложненията на международния бизнес.

Иранските лидери никога няма да отрежат клона, на който седят.

заяви анаезичният анализатор Саид Лейлаз, припомняйки, че Дубай остава от основните връзки на Иран с външния свят

Израел и ОАЕ отдавна поддържат не толкова секретна връзка по отношение на взаимните интереси, но сделката засилва противопоставяне на Иран, регионална сила, разглеждана като заплаха от страна на ОАЕ, Израел и САЩ.

Някои ирански вътрешни лица се притесняват, че упражняването на сдържаност над ОАЕ може да накара Ислямска република да изглежда слаба сред политическите и паравоенните съюзници в региона, които разширяват обхвата на Иран през последните 20 години.

Не се изненадвайте, ако станете свидетели на маломащабни експлозии, бомби, дронове или ракетни атаки в региона през следващите седмици.

заяви регионален служител

Някои от по-войнствените ирански хардлайнери могат да видят като провокация факта, че споразумението с ОАЕ и Израел означава, че официалните израелски интереси ще бъдат открито разположени по-близо до границите на Иран в Персийския залив, каза бившият ирански дипломат.

РЕГИОНАЛНИ АМБИЦИИ

Израел е особено загрижен от съмненията на иранските усилия за разработване на ядрено оръжие, което Техеран отрича. Но въпреки строгата реторика в минали кризи, иранските и израелските служители никога не са проявявали интерес към всеобхватна война.


А с икономиката си, притисната силно от американските санкции и коронавирусната криза, мобилизирането на пълномощници ще наложи огромни финансови и политически разходи на Иран, където много иранци вече възмущават регионалните амбиции на организацията. Като недоволство симулира, анализаторите твърдят, че Иран е в разгара на масовите вълнения заради икономическите жалби на страната. Влошаващата се икономика на Иран предизвика широко протести от края на 2017 г.

 Не ме интересува палестинската кауза, не ме интересува регионалната политика. Грижа се за семейството си .

казва 36-годишният Масуме Сабури

Старая се да осигуря храна за децата си. казва самотна майка от Техеран, чийто съпруг е без работа

казва самотна майка от Техеран, чийто съпруг е без работа

Свързани публикации