• 10.12.2023

Путин се нуждае от военна победа, за да оцелее, пише в. „Вашингтон пост“

 Путин се нуждае от военна победа, за да оцелее, пише в. „Вашингтон пост“

Година след като руските сили нахлуха в Украйна, в Русия се засилва усещането, че (руският президент Владимир) Путин доведе страната си до мрачен период на вътрешни раздори и застой, пише в. „Вашингтон пост“.      

Някои представители на руския елит казват, че сега президентът отчаяно се нуждае от военна победа, за да гарантира оцеляването си, изтъква американското издание, съобщава БТА.

Нахлуването в Украйна започна с голяма увереност и желание за преустройство на световния ред. Макар Путин да понесе серия от военни загуби, които намалиха авторитета му по света, той засили хватката си върху властта у дома, като използва войната, за да унищожи опозицията и да създаде едно затворено и параноично общество, отнасящо се враждебно към либералите, хипстърите, ЛГБТ хората и западната демокрация, пише „Вашингтон пост“.

Поддръжниците на Путин обясняват, че той „просто не може да загуби“ в Украйна, като се позовават на огромните енергийни богатства на Русия, на ядрените ѝ оръжия и на броя войници, които тя може да хвърли в боя. Тези хора предричат победа за руския президент в украинския конфликт и укрепването на позициите му като лидер на една горда нация, дефинирана от противопоставянето си на Запада.

Някои ключови фигури в бизнеса и държавни функционери казват, че позицията на Путин във властта може да се разклати, тъй като сред елита се засилват съмненията във връзка с тактиката му. Според мнозина представители на елита действията на Путин по отношение на Украйна са погубили прогреса, постигнат в Русия през 30-те години след рухването на Съветския съюз. Визията на Путин за Русия ужасява мнозина олигарси и представители на властите, които в частни разговори разкриват мислите си, че войната е катастрофална грешка във всяко отношение. Тези хора обаче не предприемат никакви действия, сковани са от страх и не казват публично какво мислят, коментира американското издание.     

Това, за което са единодушни представителите на всички лагери, е че Путин не дава индикации, че ще се предаде. В отговор на военните неуспехи на Русия през последните месеци той предприе действия за ескалация на конфликта – направи кадрови промени във въоръжените сили и нареди да бъдат нанасяни брутални въздушни удари по обекти на украинската гражданска инфраструктура.     

Путин подсили войските си с мобилизирани и със затворници и сега те са готови за нови офанзиви – руският лидер има нужда от победа, за да съхрани доверието към себе си, обобщава „Вашингтон пост“.

Свързани публикации

None found