• 25.05.2024

Проучване разкри кое, извън ваксините, ни защитава до най-голяма степен от COVID-19

 Проучване разкри кое, извън ваксините, ни защитава до най-голяма степен от COVID-19

Снимка: Архив

Ново проучване установи, че наличието на витамин D в нашия организъм предотвратява до доста голяма степен заразяването с респираторни вируси и бактерии. Въпросното изследване, извършено съвместно от група учени от Тринити колидж в Дъблин и Университета в Единбург, е проучило взаимовръзката между витамин D и COVID-19. 

В хода на анализите учените констатирали, че ултравиолетовите лъчи, които са основния източник на насищането на кожата ни с витамин D, са изиграли ключова роля в изграждането на силен щит срещу заразата, предотвратявайки тежко протичане на болестта и дори смърт, информира онлайн изданието Infobae, цитирано от Монитор.

Резултатите от проучването, които са публикувани в научното списание Scientific Reports, констатират още, че дефицитът на витамин D е свързан с повишена чувствителност към вирусни и бактериални респираторни инфекции.

Важно е да се отбележи, че генетичната наследственост на витамин D е висока през зимата, но през лятото наличието на витамин D се определя предимно от факторите на околната среда и това колко често се излагаме на ултравиолетово лъчение.

Добавките с витамин D са безопасни и евтини, така че е препоръчително да приемате добавки и да се пазите от дефицит на витамин D, особено през зимата, коментира проф. Лина Згага от катедрата по епидемиология от Медицинския факултет към Тринити колидж.Предвид липсата на високоефективни терапии срещу COVID-19, важно е да имаме предвид резултатите, които произлизат от проведените проучвания за витамин D, обясни от своя страна проф. Европи Теодорату от Университета в Единбург, също взел участие в изследването.

Свързани публикации

None found