• 25.05.2024

Продължават усилията по освобождаване на контейнеровоза в Суецкия канал

 Продължават усилията по освобождаване на контейнеровоза в Суецкия канал

Снимка: АFP

Два опита да бъде освободен гигантският контейнеровоз, заседнал в Суецкия канал, вчера се провалиха, въпреки надеждите, че висок прилив ще даде тласък на кораба, предаде АП, като цитира съобщение на компаниите „Бернхард Шулте шипмениджмънт“ (Bernhard Schulte Shipmanagement – BSM), отговаряща за техническото управление на кораба, и „Лет ейджънсис“ (Leth Agencies), която обслужва транзита през канала.

По-рано вчера „Бернхард Шулте“ заяви, че „значителен напредък“ е бил постигнат в петък вечерта при кърмата, където рулят е освободен от седимента.

Дузина влекачи работят паралелно с драгирането на пясъка и тинята около носа. Вече са отстранени около 9000 тона воден баласт от „Евър Гивън“ (Ever Given). Ако усилията да бъде освободен корабът от глинестия пясък, компанията, наета да осъществи салвидж операцията, ще отстрани стотици контейнери от носа на кораба, за да намали тежестта му, съобщава БНР.

Питър Бердовски, главен изпълнителен директор на специализираната нидерландска компания „Боскалис“ (Boskalis), съобщи, че кран вече е на път, за да вдигне контейнерите. Управлението на канала (Suez Canal Authority) вчера организира за медиите първото пътуване до мястото, където е заседнал корабът.

Пристигането на пратка с петрол в Сирия закъсня заради запушването на Суецкия канал, обявиха днес властите в Дамаск. Те предупредиха, че в момента преразпределят запасите от гориво в страната, за да бъде избегнат недостиг.

Сирия, която воюва от 2011 година и изправена пред сериозна икономическа криза, обяви в средата на март поскъпване на бензина с над 50 на сто на фона на голям дефицит на гориво, който вече принуди властите да контролират количествата, отбелязва БТА.

Свързани публикации

None found