• 19.05.2024

Пробив: VIR-7831 – англо-американското лекарство, което бори коронавируса

 Пробив: VIR-7831 – англо-американското лекарство, което бори коронавируса

Препарат за лечение на COVID-19, създаден от британската фармацевтична компания „ГлаксоСмитКлайн“ и американският й партньор „Вир Байотекнолъджи“ е показал висока ефективност в хода на клиничните изпитания, съобщиха от компаниите, цитирани от glas.bg

Те възнамеряват да поискат от регулаторните органи в САЩ и други страни разрешителни за широка употреба на препарата.

„ГлаксоСмитКлайн“ и „Вир“ обявиха, че независими експерти са препоръчали да се преустанови набирането на доброволци за трета фаза на изпитанията, тъй като препаратът VIR-7831 е показал способността си значително да понижава броя на хоспитализациите и смъртните случаи сред болни от К-19 хора с повишен риск от развитие на усложнения.

Препоръките се основават на междинен анализ на данни от 583 пациенти, участвали в изследването КОМЕТ-АЙС, които сочат 85 на сто понижаване на броя хоспитализации и смъртни случаи сред пациенти, приемали единствено VIR-7831, в сравнение с пациентите, приемали плацебо.

се посочва в съобщението, цитирано от Франс прес.

VIR-7831 е препарат на основата на вид моноклонални антитела. Според предварителни оценки лекарството има двойно действие и може както да не допуска проникването на коронавируса в клетките, така и да прочиства от него вече инфектирани клетки.

Двете компании извършват изпитания и на друг вид моноклонален препарат VIR-7832 за активизиране на T-клетъчния имунитет срещу Ковид-19.

Свързани публикации

None found