• 01.12.2022

Пред СС на ООН: Зеленски обвини Русия в престъпления срещу човечеството

 Пред СС на ООН: Зеленски обвини Русия в престъпления срещу човечеството

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в „престъпления срещу човечеството“ в изказване пред Съвета за сигурност на ООН. Причината са обстрелите, довели до изключване на голяма част от важните обекти от енергийната система на страната, предизвикало прекъсване на захранването в почти цяла Украйна и в части от Молдова, информира БНР. 

Чрез видеовръзка Володимир Зеленски заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че руската „формула на терора“ е принудила „милиони хора да останат без енергийни доставки, без отопление, без вода“ при минусови студове.

„В условия, при които температурата навън е под нулата и десетки милиони хора остават без ток, отопление и вода, това очевидно е престъпление против човечеството. Съветът трябва да даде ясна оценка на действията на държавата-терорист в съответствие с Устава на ООН. Украйна предлага да бъде приета резолюция, която осъжда всяка форма на енергиен тероризъм. Ще видим дали някой по света заедно с Русия ще каже, че тероризмът против цивилни граждани е нещо добро“.

Зеленски посочи още, че тази нощ ще продължат усилията за възстановяването на захранването, където е възможно. Той поиска ООН да изпрати мисия от експерти на обектите от критичната инфраструктура, които да дадат оценка на щетите.

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че руският президент Владимир Путин „използва зимата като оръжие“, за да причини огромни страдания. 

„След трудностите на бойното поле, Москва сега възприема страхлива и нехуманна стратегия, която наказва украинските мъже, жени и деца“, каза още тя.

По данни на украинската армия по територията на страната през вчерашния ден са били изстреляни близо 70 ракети, 30 от които по столицата Киев. Най-малко 10 души са загинали, а 30 са били ранени.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не коментира атаките по време на посещението си в Армения, но заяви, че „бъдещето и успехът на специалната операция“, както Москва нарича войната в Украйна, „са извън съмнение“. Москва смята, че атаката срещу енергийната мрежа на Украйна може да отслаби способността на Киев да се бори и да накара украинските лидери да седнат на масата за преговори.

Свързани публикации

None found