• 23.06.2024

Преговори в Москва за Нагорни Карабах

 Преговори в Москва за Нагорни Карабах

Снимка: Архив

Френски и американски дипломати ще преговарят днес в Москва за Нагорни Карабах, обяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан. Целта е да се отстранят неясните моменти, които произтичат от сключеното примирие между Армения и Азербайджан.

Жан-Ив Льо Дриан коментира пред депутатите в парламента, че неяснотите са свързани с въпроса за бежанците, присъствието на Турция, завръщането на бойците и началото на преговорите за статута на Нагорни Карабах.

След постигнатото с посредничеството на Москва примирието между Ереван и Баку, Русия разполага сили, предназначени да наблюдават края на военните действия. Президентът на Турция Реджеп Ердоган поиска от парламента в Анкара да одобри изпращането на турски военни в Азербайджан с цел създаване на съвместен турско-руски „мироопазващ център“, за да се следи изпълнението на примирието в конфликта.

Искането на Ердоган предвижда мисията на турските военни да е с продължителност една година.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче обясни, че центърът за наблюдение на територията на Азербайджан е част от двустранно споразумение между Москва и Анкара, подписано два дни след споразумението за прекратяване на огъня между Азербайджан и Армения. Според това споразумение само Русия ще има миротворчески контингент в Нагорни Карабах.

Свързани публикации

None found