• 07.06.2023

Поне 24 жертви на конфликта между Армения и Азербайджан

 Поне 24 жертви на конфликта между Армения и Азербайджан

Снимка: AP

Поне 24 души загинаха при нови въоръжени сблъсъци между враговете Армения и Азербайджан, които продължават и днес, предаде АФП.

Най-тежките сражения от 2016 г. създадоха перспектива за нова война между бившите съветски републики, които са блокирани в спор за подкрепяния от Армения отцепнически регион Нагорни Карабах от началото на 90-те г. на миналия век.

17 арменски бойци-сепаратисти са убити, а над 100 са ранени в боевете, заяви лидерът на Нагорни Карабах Араик Харутюнян, признавайки, че силите му са изгубили позиции.

И двете страни съобщиха за цивилни жертви.

Снимка: РИА НОВОСТИ

„Омръзнаха ни заплахите на Азербайджан, ще се борим до смърт, за да разрешим този проблем веднъж завинаги“, заяви пред АФП в Ереван Артак Багдасарян (36 г.), който чака да се присъедини към редиците на армията.

заяви пред АФП в Ереван Артак Багдасарян (36г.), който чака да се присъедини към редиците на Армията

Карабахските сепаратисти заявиха, че една жена и дете са били убити, докато Баку съобщи, че 5-членно азербайджанско семейство е загинал в обстрел на арменската армия.

„На ръба на пълномащабна война сме в Южен Кавказ“. 

предупреди Пашинян

Боевете между мюсюлмански Азербайджан и населената предимно с християни Армения заплашват да въвлекат регионалните играчи Русия и Турция. Арменският премиер Никол Пашинян вече призова световните сили да не допускат намеса на Анкара.

Свързани публикации