• 23.06.2024

Поне 190 са жертвите на взрива в Бейрут

 Поне 190 са жертвите на взрива в Бейрут

Снимка: AP

Броят на загиналите от експлозията в Бейрут е достигнал 190 души, над 6500 са ранени и трима са безследно изчезнали. Това сочи публикуван днес доклад на временното ливанско правителство, предаде Ройтерс, цитирани от БНР.

Вчера армията съобщи, че изчезналите лица са седем – трима ливанци, трима сирийци и един египтянин. Не е известно дали някой от тях да е бил открит междувременно.

Снимка: AP

Взривът на бейрутското пристанище на 4 август остави 300 000 души без дом и нанесе преки щети за 15 милиарда долара, се посочва в правителствения доклад. Нанесени са повреди на 50 000 жилищни сгради, девет големи болници и 178 училища. След експлозията правителството подаде оставка, припомня БТА.

Утре започват консултации между парламентарно представените партии за излъчването на нов премиер. На следващия ден се очаква да пристигне френският президент Еманюел Макрон, който ще прикани ливанските лидери да действат за преодоляването на дълбоката финансова криза в страната, разяждана от корупция и лошо управление.

Снимка: AP

Ливанските власти разследват защо съхраняваният небрежно от години взривоопасен материал, който избухна и унищожи голяма част от града. Тази катастрофа засили гнева на населението, което и преди обвиняваше политическата класа за икономическия срив.

Свързани публикации